AEDES

Aedes wijkt niet voor ultimatum Woonbond

Aedes vereniging van woningcorporaties en de Woonbond zijn het niet eens geworden over het referentiekader voor een tegemoetkoming in de verhuiskosten van huurders. De Woonbond eiste in een ultimatum dat Aedes akkoord zou gaan met een centrale afspraak over de verhuiskostenvergoeding. Aedes heeft er nooit misverstand over laten bestaan dat zij streefde naar een referentiekader voor lokale partijen bij het afspreken van een tegemoetkoming in de verhuiskosten en niet naar een centraal akkoord.

'De kern van de problemen is wellicht terug te voeren op het feit dat de door de Woonbond gewenste werkelijkheid en de realiteit zijn verward,' stelt Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen. Eind 2000 waren Aedes, VNG en de Woonbond het al eens over de tekst van het Handvest Bewonersparticipatie bij wijkvernieuwing en herstructurering. Het wachten was vervolgens op de resultaten van het Nibud-onderzoek naar verhuiskosten. De conclusies van dit onderzoek zouden dienen als referentiekader voor partijen op lokaal niveau en niet als een centrale regeling. Volgens Aedes zijn woningcorporaties, huurdersverenigingen en gemeenten namelijk prima in staat om, afgestemd op de lokale situatie, afspraken te maken over onder andere verhuiskostenvergoedingen.

Gedurende het afgelopen weekend heeft het ministerie van VROM getracht een doorbraak te bewerkstelligen. Afgelopen zondagmiddag lag een tekst voor die voor Aedes zodanig aanvaardbaar was dat die naar haar leden, de woningcorporaties, zou kunnen worden verdedigd. De Woonbond ging daarmee niet akkoord. Aedes heeft vandaag de Woonbond verzocht het ultimatum op te schorten om alsnog tot overeenstemming te komen. De Woonbond heeft zich daartoe niet bereid verklaard, een standpunt dat door Aedes wordt betreurd.