Landelijke Huisartsen Vereniging

LHV zal CTG-besluit juridisch aanvechten

Huisartsen verontwaardigd over tarief voor diensten

18 febr. 2002 - De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is uiterst verontwaardigd over het hedenmiddag door het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) genomen besluit om het consulttarief voor ziekenfondsverzekerden tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW) vast te stellen op Ä 20. Zonder dat er van daadwerkelijke onderhandelingen tussen de betrokken partijen sprake is geweest, heeft het CTG hiermee eenzijdig een besluit genomen dat in schrille tegenstelling staat tot de eis van de Landelijke Huisartsen Vereniging. De LHV zal formeel bezwaar aantekenen tegen het CTG-besluit en zal zich binnenkort met haar leden beraden op de thans ontstane situatie.

Het door het CTG vastgestelde tarief van Ä 20,- is minder dan de helft van het door de LHV voorgestelde tarief van Ä 43,74. Dit bedrag is gebaseerd op een eerder gehouden functiewaarderingsonderzoek onder huisartsen. Daarbij had de LHV reeds aangegeven akkoord te kunnen gaan met een gefaseerde invoering van het consulttarief voor ANW, te weten Ä 32,80 met ingang van 1 januari 2002 en een verhoging tot Ä 43,74 met ingang van 1 januari 2003.

De LHV verwijt het CTG dat het zich met zijn besluit zonder meer heeft neergelegd bij het eerder door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gedicteerde bedrag. Dit bedrag acht de LHV volstrekt ontoereikend, rekening houdend met de zware belasting die het werken tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten met zich meebrengt. Door de opstelling van ZN was onderhandelen over de LHV-voorstellen niet mogelijk, ondanks het feit dat individuele verzekeraars inmiddels hebben aangegeven bereid te zijn een hogere vergoeding te betalen.

Het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging zal zich binnenkort met de leden van de LHV beraden op de consequenties van het CTG-besluit. Tevens zal het bestuur het besluit op formele gronden aanvechten.