---

Ministerie van Defensie---

F-16 nachtzichtapparatuur

Luchtmacht oefent in de Verenigde Staten

18-02-2002

Een detachement van 65 militairen van de Koninklijke Luchtmacht neemt vanaf vandaag (18 februari) deel aan de oefening 'Red Flag' in de Verenigde Staten. Het is de eerste keer dat F-16's van de luchtmacht meedoen aan de variant van 'Red Flag' die zich voornamelijk 's nachts afspeelt. Dit is mogelijk doordat Nederlandse F-16's tegenwoordig ook beschikken over nachtzichtapparatuur. De oefening, waarvoor 5 F-16's naar de vliegbasis Nellis in de staat Nevada zijn overgevlogen, duurt tot 15 maart.

'Red Flag' is de toonaangevende oefening voor jachtvliegtuigen in de Westerse wereld. Bij deze oefening wordt de werkelijkheid aan de hand van gecompliceerde scenario's nagebootst. Bij de oefening wordt gebruik gemaakt van de uitgestrekte oefengebieden rond de vliegbasis Nellis bij Las Vegas. In de oefengebieden zijn verschillende realistische doelen nagebouwd, zoals bijvoorbeeld complete 'vijandelijke' vliegvelden en colonnes voertuigen. Aan de oefening doen vele tientallen vliegtuigen van de Amerikaanse strijdkrachten en haar bondgenoten mee.

De Nederlandse deelname bestaat uit personeel van de drie Nederlandse F-16 vliegbases Leeuwarden, Twenthe en Volkel. Na twee weken wordt het detachement deels afgelost. (archieffoto F-16 nachtzichtapparatuur: Joachim de Ruyter, vlb. Leeuwarden)