Nederlandse Vereniging van journalisten

18 februari discussie "Rondom Internet"

Nu de internethype voorbij is, krijgen we een aardig beeld van wat de toegevoegde waarde van internet is voor de journalistiek en hoe belangrijk het internet is als bron voor journalisten. Tegelijkertijd realiseren we ons dat journalisten door de komst van internet hun monopolie op nieuws zijn kwijtgeraakt.

Er zijn nieuwe spelers op het internet: sites die niet aan mediabedrijven zijn verbonden, maar toch nieuws brengen. Bedrijfsleven, organisaties, enz. kunnen nu via internet zelf het publiek informeren. Gaf men voorheen een persconferentie, die vervolgens door de traditionele media werd bezocht en waarover werd bericht, nu plaatst men die informatie veelal zelf op internet. Er zijn chatsessies, forumdiscussies en op het web worden vergaderingen uitgezonden. Journalisten kunnen niet alles meer volgen. Daarnaast geeft het interactieve karakter van internet sitebezoekers de gelegenheid om mee te schrijven aan de inhoud. Er is meer interactie tussen bezoeker en site dan tussen krant en lezer. Wat heeft dat voor invloed op de professionele journalistiek? Bovendien willen we graag weten wat de NVJ als beroeps- en belangenorganisatie merkt van de komst van internet.

Het idee is om over dit onderwerp te discussiëren met een breed publiek: leden van de NVJ-sectie internet, speciale genodigden uit de verschillende geledingen van de journalistiek (landelijke en regionale kranten, rtv en de tijdschriften), nieuwe collega's op internet (zoals Webwereld, nu.nl en financiële nieuwsdiensten als Betten Beursmedia) en vertegenwoordigers van de door journalisten op internet gebruikte bronnen (zoals overheid.nl), evenals de NVJ. En alle andere geïnteresseerden uiteraard.

De discussie "Rondom Internet", die enigszins de wijze van Rondom Tien gebruikt en ook onder leiding staat van Cees Grimbergen, vindt plaats op maandag 18 februari om 19.30 uur in Hotel Park Plaza in Utrecht (achter het Centraal Station) op 18 februari 2002. Aanvang 19.30 uur. De bijeenkomst begint met een korte verkiezing voor een tussentijdse bestuurswisseling van de sectie. Ook niet-leden zijn welkom, maar tijdens het korte huishoudelijk voorspel hebben alleen sectieleden stemrecht.