Gemeente Soest

Actueel

Informatieavond 18 februari 20.00 uur plan ontwikkeling natuur, water en recreatie Soesterveen

Maandag 18 februari om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis wordt een plan gepresenteerd voor de ontwikkeling van het Soesterveen, de groene zone tussen de Wieksloterweg en de bebouwing van Soest. Met dit plan wil de gemeente Soest verdere verstedelijking van het gebied voorkomen en meer ruimte geven aan natuurontwikkeling, waterberging en recreatie. Na de gemeenteraadsverkiezingen zal de nieuwe gemeenteraad zich op een nog te bepalen tijdstip uitspreken over de plannen. Voor de presentatie zijn omwonenden en grondeigenaren uitgenodigd.

De gemeente Soest heeft samen met de provincie Utrecht, het Waterschap Vallei en Eem en de Vereniging Natuurmonumenten een plan laten maken voor het Soesterveen. Het plan, de ontwikkelingsschets Soesterveen, beschrijft hoe het Soesterveen een gebied kan worden waar iedereen kan wandelen, fietsen, vissen of misschien zelfs wel kanoën, een gebied waar de natuur zich kan ontwikkelen en waar genoeg ruimte is voor water.

Een deel van het gebied, achter de Boerenstreek en Overhees, zal worden ingericht als natuurlijk stadspark, met ligweides en speelgelegenheden. Waar bebouwing overheerst maakt extra groen het landschap aantrekkelijker. Dat gebeurt in de deelgebieden Dorrestein en Veenzoom. De verdroging in het gebied kan worden gestopt met hogere waterstanden. Hiermee krijgt het gebied weer het aanzien van een veengebied met planten en dieren die daarbij horen: levend hoogveen en bloemrijke graslanden vormen het leefgebied voor libellen, salamanders en vele zangvogels. In het deelgebied Natte Natuurmonumenten worden de hoogste natuurwaarden verwacht.

In het gebied de Wiek wordt een waterbergingsplas ontwikkeld voor de opvang van regenwater in het bedrijventerrein De Grachten. Zwemmogelijkheden worden hier niet ontwikkeld, omdat de waterkwaliteit dat niet toestaat.

Het zicht op het gebied vanaf de verharde wegen wordt vrijgehouden en soms verbeterd. Er ontstaan meerdere toegangen in het gebied, die aansluiten op de bestaande wegen, fiets- en wandelpaden.
---