Ingezonden persbericht

maandag 18 februari 2002

Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg presenteert financieringsplan

Door de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK), vertegenwoordiger van de in Koppenhinksteeg en Hooglandse Kerkgracht gevestigde EuroDusnie projecten en van onafhankelijk sociaal-cultureel centrum Bar en Boos, is aan V.o.f. de Verandering, bureau voor projectbegeleiding en organisatieontwikkeling, opdracht gegeven voor het opstellen van een globaal financieringsplan voor Vrijplaats Koppenhinksteeg. Dit ter ondersteuning van de alternatieven, die door de SVK worden aangedragen, voor de bouwplannen van de gemeente Leiden in het gebied van de Koppenhinksteeg. Deze financieringsplan is als Word attachment met dit persbericht meegestuurd. U kunt het ook lezen op http://www.koppenhinksteeg.nl/financieringsplan.htm of een papieren versie opvragen bij de SVK.

Voor de panden Hooglandse Kerkgracht 2, 2a, 4 & 4a en Koppenhinksteeg 2 t/m 8 is door de gemeente Leiden een verbouwingsplan opgesteld. De panden worden opgeknapt en verbouwd. Op de verdiepingen komen appartementen en een deel van de begane grond wordt bestemd voor bedrijfs- en winkelruimte. Tegen het verlenen van de bouwvergunning voor dit project zijn meer dan 600 bezwaarschriften ingediend.

Door de huidige gebruikers van Hooglandse Kerkgracht 4 en Koppenhinksteeg 2 t/m 4 is aangedrongen op een alternatief renovatieplan waarin de bestaande initiatieven hun plek kunnen behouden. Maandag 18 februari is aan het college van Burgemeester en Wethouders een aanzet voor de financiële onderbouwing van deze plannen aangeboden.
Uit het financieringsplan blijkt dat de panden na renovatie tegen een kostendekkende huur aan de SVK in gebruik kunnen worden gegeven. Het blijkt bovendien mogelijk om rijkssubsidie aan te vragen voor renovatie en legalisatie van de Vrijplaats, met name een subsidie in het kader van het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing (IPSV). Het IPSV maakt onderdeel uit van het Investeringbudget Stedelijke Vernieuwing en wordt uitgevoerd door onder andere het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu. Innovatieve ideeën, plannen en projecten kunnen een subsidie uit dit budget krijgen. Projecten die in de idee of voorbereidingsfase zitten kunnen een bijdrage tot 100% van de kosten krijgen, met een maximum van 0,5 miljoen euro. De aanvraag voor subsidie in het kader van het IPSV moet uiterlijk 1 april 2002 worden ingediend.

Na de renovatie zijn de Vrijplaatsorganisaties van plan om hun activiteiten (als vanouds) zonder subsidie voor te zetten. Ook zijn zij bereid de nodige vergunningen aan te vragen.

De Fabel van de Illegaal en de Hong Ying school steunen beiden het streven van de stichting voor het behoud van de Vrijplaats Koppenhinksteeg maar kiezen er voor om zelfstandig het gesprek met de gemeente aan te gaan.

Einde persbericht

Afzender: Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK)
Postbus 2228
2301 CE Leiden
svk@koppenhinksteeg.nl
tel: 06 23181164 (D. Walsh) / 06 23145173 (M v Duijn)