AXA Stenman Industries NV

PERSBERICHT

Veenendaal, 18 februari 2002

LAGERE VRAAG LEIDT TOT MINDER OMZET EN WINST VOOR AXA STENMAN INDUSTRIES

De omzet en winst van AXA STENMAN INDUSTRIES N.V., producent van hang- en sluitwerk en fietsaccessoires, waren in 2001 8% respectievelijk 45% lager dan in 2000.

*   Omzet   EUR 68,5 miljoen    -  8,2%     (2000: EUR 74,7 miljoen) 
*    
*   Bedrijfsresultaat   EUR 6,7 miljoen - 39,1% (2000: EUR 11,0 miljoen) 
*    
*   Nettowinst  EUR 3,8 miljoen - 44,8% (2000: EUR 6,9 miljoen)
*    
*   Nettowinst per 
*   gewoon aandeel  EUR 1,21        - 45,5%     (2000: EUR 2,22) 
*    
*   Cash flow*  EUR 7,2 miljoen - 28,2% (2000: EUR 10,0 miljoen)
     * Cash flow = nettowinst + afschrijvingen
Vooruitzichten

De onderneming opereert in de Nederlandse bouwmarkt. Voor de tweede helft van 2002 verwacht men een aanhoudende druk op de nieuwbouwsector. Een oorzaak hiervoor ligt in de economie, waarvan niet voorspeld wordt dat zij zal verbeteren voor de tweede helft van 2002. Het verwachte effect van minder verstrekte bouwvergunningen is een tweede oorzaak. Daarentegen zal een groei-impuls komen uit de renovatiesector vanwege de toegenomen aandacht voor de kwaliteit van huizen.

Daarnaast is de onderneming actief op de Europese fietsenmarkt. Hoewel geen verbetering van het consumentenvertrouwen wordt verwacht tot op zijn vroegst in de tweede helft, verwacht men dat deze markt stabiel blijft in 2002. De lage economische groei, die wordt voorspeld voor 2002 in de meeste Europese landen, zal de fietsenmarkt onder druk blijven zetten. Dit geldt met name voor het goedkopere segment van de markt. Meer groeikansen zullen zich voordoen in het hoge en middensegment waar kwaliteit een belangrijke rol speelt.

De reorganisaties en kostenbesparende maatregelen die zijn genomen in 2001, zullen een positief effect hebben op de resultaten van de onderneming in het lopende jaar. De onderneming is goed gepositioneerd om te reageren op de toekomstige marktontwikkelingen. Daarnaast zal zij beter kunnen inspelen op de eisen van haar klanten.

De markten, waarin de onderneming actief is, zijn op korte termijn onzeker en onvoorspelbaar. Hierom acht AXA STENMAN INDUSTRIES het momenteel niet verantwoord om een uitspraak te doen over de verwachtingen voor 2002. Resultaten

Het bedrijfsresultaat nam 39,1% af, van EUR 11,0 miljoen in 2000 tot EUR 6,7 miljoen in 2001. De daling van het omzetvolume had een groot effect op de afname van het bedrijfsresultaat. De bedrijfsresultaatmarge, uitgedrukt als percentage van de omzet, bedroeg 9,8% vergeleken met 14,7% in 2000.

Bij kosten die slechts licht daalden, hadden de lagere omzet en het lagere productieniveau veel invloed op het bedrijfsresultaat. De productieniveaus werden aangepast met als doel het terugbrengen van de voorraden en om de productie in lijn te brengen met het gedaalde verkooppeil.

Een negatieve invloed op de bedrijfsresultaatmarge kwam voort uit de relatief grotere afname van de omzet in de productlijn hang- en sluitwerk, die winstgevender is dan de productlijn fietsaccessoires.

De nettowinst daalde in 2001 met 44,8% naar EUR 3,8 miljoen (2000: EUR 6,9 miljoen).

Bedrijfsontwikkelingen

Om de onderneming aan te passen aan de veranderde marktomstandigheden zijn kostenbesparingen en efficiencyverbeteringen doorgevoerd bij alle dochterondernemingen. Een reductie van 16% van het aantal personeelsleden vormde hiervan een onderdeel. De sloten- en verlichtingsproductie en de ontwikkelingsactiviteiten werden efficiënter ingericht. De investeringen werden teruggebracht als gevolg van de maatregelen. Echter, voor de introductie van fietssloten met "chip" werd in 2001 een belangrijke investering gedaan.

Resultaat per productlijn

Het bedrijfsresultaat voor de productlijn hang- en sluitwerk bedroeg EUR 3,8 miljoen (2000: EUR 6,2 miljoen) en voor fietsaccessoires EUR 2,9 miljoen (2000: 4,8 miljoen). Uitgedrukt als percentage van de omzet lieten beide productlijnen een daling zien ten opzichte van vorig jaar. Dit kwam voornamelijk door het lagere omzetvolume.

Omzet

De totale omzet in 2001 bedroeg EUR 68,5 miljoen, een daling van 8,2% ten opzichte van vorig jaar. De verkopen in beide productlijnen werden geraakt door de lagere vraag uit de markt. Verkopen van hang- en sluitwerk waren verantwoordelijk voor 4,4% van de verkoopdaling, fietsaccessoires voor 3,8%.

De omzet uit landen buiten Nederland daalde met 13,1% van EUR 27,6 miljoen tot EUR 24,0 miljoen. De export, naar voornamelijk West-Europese landen, vertegenwoordigt 35% van de totale omzet (2000: 37%).

Productlijn hang- en sluitwerk

De productlijn hang- en sluitwerk behaalde een omzet van EUR 28,3 miljoen, wat een daling betekent van 10,4% ten opzichte van de EUR 31,5 miljoen in 2000. De verkopen van alle hang- en sluitwerkproducten, die worden gebruikt in de bouwsector, bleven achter bij het niveau van het jaar ervoor. Dit kwam voornamelijk door de bouw van minder nieuwbouwwoningen, maar ook de afname van de voorraadniveaus bij klanten speelde een rol. Hoewel de aandacht voor de beveiliging van huizen hoog bleef, beïnvloedde het zwakke consumentenvertrouwen de verkoop van beveiligingsproducten. De verkoop aan de utiliteitssector, waaraan AXA STENMAN INDUSTRIES in beperkte mate afzet, daalde marginaal ten opzichte van vorig jaar.

De relatief lage omzet uit export van hang- en sluitwerk steeg licht vergeleken met 2000 door een hogere afzet in de Poolse markt. Productlijn fietsaccessoires

De productlijn fietsaccessoires realiseerde een omzet van EUR 40,2 miljoen in 2001. Dit was 6,7% minder dan de EUR 43,2 miljoen in 2000. De omzet op Europese schaal werd geraakt door het afgenomen consumentenvertrouwen.

In Nederland steeg de omzet met 4,5% van EUR 18,5 miljoen tot EUR 19,3 miljoen. De verkopen aan detaillisten werden beïnvloed door de zwakke vraag. Niet alleen het lage consumentenvertrouwen was merkbaar, maar ook de afname van voorraden bij de detailhandel speelde mee. Daarentegen lieten de verkopen aan fietsproducenten een beter niveau zien dan de verkopen aan detaillisten. Het productassortiment, dat AXA STENMAN INDUSTRIES aanbiedt aan fietsfabrikanten, werd versterkt in 2001.

De omzet uit export, die ongeveer 50% van de totale omzet van fietsaccessoires uitmaakt, daalde met 15,1% van EUR 24,7 miljoen tot 20,9 miljoen. De terugval was voelbaar in de meeste Europese landen, maar vooral in Scandinavië en Duitsland. Dit resulteerde in een toename van de concurrentie in het goedkope marktsegment.

Dividend

Aan de op vrijdag 19 april 2002 te houden Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden voorgesteld het dividend in contanten vast te stellen op EUR 0,60 per gewoon aandeel. Het dividendvoorstel komt overeen met 49,5% van het nettoresultaat (2000: 44,0%). Het dividendbeleid van de onderneming is een uitkeringspercentage van 40%-50% van het nettoresultaat. De onderneming heeft de intentie om, rekeninghoudend met haar liquiditeit en solvabiliteit, een uitkeringspercentage te hanteren dat aan de bovenkant van dit gebied ligt.

Het jaarverslag zal op vrijdag 22 maart 2002 beschikbaar worden gesteld aan de aandeelhouders.

Bedrijfsprofiel

AXA STENMAN INDUSTRIES is een industriële onderneming die hang- en sluitwerk en fietsaccessoires ontwikkelt, produceert en verkoopt voor de bouw- en de fietsenmarkt. De onderneming neemt een sterke positie in op de markten waarin het actief is. In haar assortiment hang- en sluitwerk produceert de onderneming onder meer raamuitzetters, raamsluitingen en veiligheidsbeslag. Fietssloten, dynamo's en fietsverlichting vormen het assortiment fietsaccessoires. Deze producten hebben als gemeenschappelijke noemer: Veiligheid en Beveiliging.

De onderneming heeft drie dochtermaatschappijen. Stenman Holland in Nederland verkoopt zowel hang- en sluitwerk als fietsaccessoires onder de merknaam AXA. In Veenendaal vinden productontwikkeling, productie, verkoop en marketingactiviteiten plaats. In Edam worden aluminium beveiligings hang- en sluitwerkproducten vervaardigd. In Siewierz, Polen, bevindt zich de werkmaatschappij AXA-MAG. Hier worden hang- en sluitwerkproducten voor zowel de Nederlandse als de Poolse markt vervaardigd. De werkmaatschappij Basta heeft een productielocatie in Frankrijk en verkoopkantoren in de Benelux, Denemarken, Duitsland en het VK. Dit assortiment fietsaccessoires wordt verkocht onder de merknaam Basta in een groot aantal Europese landen.

Bij AXA STENMAN INDUSTRIES waren in 2001 circa 608 personen werkzaam.