DSM


08N 18 februari 2002

Stanyl van DSM in nieuwe generatie VW/Audi TDI-PD dieselmotoren


Autoproducenten VW en Audi gaan de kunststof Stanyl van DSM toepassen in het brandstofinjectiesysteem van de nieuwe generatie dieselmotoren. Hun toeleverancier Tyco-Electronics heeft voor de bekabeling van het brandstofinjectiesysteem de kunststof Stanyl® van DSM gekozen.
Stanyl is een door DSM ontwikkeld en gepatenteerd type nylon (polyamide 4.6) dat, in tegenstelling tot gewoon nylon, bestand is tegen hoge temperaturen.

VW en Audi gaan voor alle cilinders van het brandstofinjectiesysteem gebruik maken van een brandstofpomp-verstuivertechnologie, die vergeleken met de common-railtechniek een hogere injectiedruk creëert. Om een bedrijfszekere verbinding tussen binnen- en buitenkant van de motor te garanderen, zijn de verbindingsstekker en de koppeling bij deze brandstofpomp-verstuivertechnologie gemaakt van Stanyl® TW200F3 (PA 4.6 GF15).

Bij de bedrijfstemperaturen van 120°C tot 160°C moet de toegepaste kunststof zeer goed bestand zijn tegen motorolie, waarbij het bio-dieselmengsel als bijzonder agressief geclassificeerd moet worden. Onder deze condities mag de toegepaste kunststof niet bros worden of door deze media aangetast worden.
Dankzij de hoge kristalliniteit is Stanyl uitstekend bestand tegen zowel motorolie als dieselbrandstof.
Vanwege het zeer goede vloeigedrag wordt Stanyl® TW341 (PA 4.6 UF) daarnaast ook toegepast voor kabelleidingen. Het geïntegreerde scharnier krijgt daarbij een dragende functie onder belasting en moet gedurende de gehele levensduur- ook na modificatie - zijn functionaliteit behouden. Stanyl® TW341 kan aan deze hoge eisen met betrekking tot de sterkte voldoen.

Een snelle kristallisatie in de apparatuur zorgt bij spuitgieten voor een hoge productiviteit in vergelijking tot PA 66-UF. Stanyl PA 4.6 heeft een smelttemperatuur van 295°C, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat het materiaal temperaturen boven de normale bedrijfstemperatuur kan verdragen.


DSM Engineering Plastics

DSM Engineering Plastics is een van de businessgroepen van het cluster Performance Materials van DSM en is wereldwijd actief met diverse soorten nylon (polyamide-6, polyamide-66 en polyamide-46), polyesters (PBT, PET en TPE-E) en polycarbonaat. Deze worden toegepast in technische componenten voor elektrische apparaten en elektronica, de automobielindustrie en in extrusiemarkten. DSM Engineering Plastics is met Stanyl wereldmarktleider op het gebied van nylons (polyamiden) die bestand zijn tegen hoge temperaturen.

DSM

DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van EUR 8 miljard en telt wereldwijd
22.000 medewerkers (ultimo 2001), werkzaam in meer dan 200 vestigingen.
DSM is een in veel van zijn activiteiten tot de wereldtop behorende onderneming. De strategie is gericht op het realiseren van een omzetniveau van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: hoogwaardige biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen.
DSM zet daarmee de eerder ingezette concentratie op en transformatie naar leidende mondiale posities in activiteiten met hogere toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten voort.