Korps: Friesland, plaats: Friesland 18-02-2002
Politieberichten van 17/2 (13.00 uur) t/m 18/2 (07.00 uur)

Leeuwarden: diefstal bromscooter
Van vrijdag op zaterdag werd uit een woning aan de Oldegalileen een rode bromscooter, merk Honda Scooopy en een scanner weggenomen. De eigenaar, een 42-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte. De aangever had in het ziekenhuis een 27-jarige inwoner van Leeuwarden ontmoet, die geen onderdak had. Hij bood de man onderdak aan. Deze man heeft van het vertrouwen misbruik gemaakt. De verdachte is met medeneming van de goederen plotseling vertrokken. De verdachte moet nog worden gehoord.

Oldeholtpade: vernieling/mishandeling
Zondag omstreeks 16.15 uur reed een 19-jarige inwoner van Oudehorne met zijn auto over de Ottersweg in de richting Oldeholtpade. Op een gegeven moment wilde hij een voor hem rijdende auto inhalen. Deze auto was kort daarvoor uitgeweken voor aan de kant spelende kinderen. Toen de bestuurder van deze wagen, een 32-jarige inwoner van Nieuwehorne, weer naar rechts ging, wilde de inwoner van Oudehorne de auto inhalen. Tijdens de inhaalmanoeuvre ging de voor hem rijdende auto plotseling naar het midden van de weg, waardoor hij weer moest afremmen. De inwoner van Nieuwehorne bracht vervolgens zijn auto tot stilstand op het midden van de weg, waarna de inwoner van Oudehorne ook moest stoppen. De Nieuwehornster stapte uit en liep op de inwoner van Oudehorne af. Hij vernielde de ruit van de auto en de man kreeg een klap op zijn jukbeen. De inwoner van Nieuwehorne was het er niet mee eens dat hij werd ingehaald op een plaats waar kinderen langs de weg speelden. De inwoner van Oudehorne heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: snelheid
Zondag omstreeks 15.30 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Groningen, was kort daarvoor onder Emmeloord, met een snelheid van 185 kilometer per uur langs een radarpost gereden, terwijl aldaar 120 was toegestaan. De bestuurder werd onder Heerenveen aan de kant gezet. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Haule: dodelijke aanrijding
Zondag omstreeks 16.00 uur reed een 24-jarige inwoner van Zevenhuizen (Gn) met zijn personenauto over de Tonckensweg in de richting van Haule. Uit tegenovergestelde richting naderde een motor, die werd bestuurd door een 31-jarige inwoonster van Haulerwijk. Op een gegeven moment sloeg de autobestuurder linksaf met de bedoeling het erf van een aldaar gelegen woning op te rijden. Hij zag daarbij de motorrijdster over het hoofd. De motorrijdster botste tegen de rechter voorzijde van de auto. De motorrijdster werd zwaar gewond met de traumahelikopter overgebracht naar het AZG te Groningen. Een 20-jarige inwoonster van Tolbert, die als passagier zat in de personenauto, liep verwondingen op aan haar hoofd en werd met de ambulance eveneens overgebracht naar het AZG. Tijdens de afhandeling van het ongeval werd de weg afgesloten voor het verkeer. In de loop van de avond is de motorrijdster, Melati Siahaija, oud 31 jaar uit Haulerwijk in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleden.

Leeuwarden: inbraak bedrijfspand
Tussen afgelopen vrijdag en zondag werd ingebroken in een bedrijfspand aan de Tadingastraat. Aan de achterzijde van het pand werden door een getuige, twee mannen gezien, die zich verdacht gedroegen. De getuige, een 52-jarige inwoner van Leeuwarden, belde daarop de politie. Het bleek dat men het pand was binnengekomen door vernieling van een ruit aan de voorzijde. In het pand zijn twee bedrijven gevestigd, die beide in hetzelfde kantoorgedeelte zitten. Uit het kantoorgedeelte werden een viertal beeldschermen (flat screen) weggenomen. Bij de achterdeur werd een computer aangetroffen, die klaar was gezet voor vervoer. De verdachten werden niet meer aangetroffen. Volgens de getuige waren het twee blanke mannen in de leeftijd van 18 tot 20 jaar, lengte ongeveer
1.80 meter. Een medewerker van het bedrijf, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Harlingen: diefstal auto
Zondag tussen 18.00 en 20,45 uur werd vanaf de Nieuwe Willemshaven een personenauto, merk Volkswagen Golf, kleur rood, voorzien van het kenteken YX-82-TL gestolen. De auto was eigendom van een 27-jarige inwoner van Easterein. De jongeman was met zijn vriendin in de stad wezen eten en toen hij terugkwam bij zijn auto, bleek deze verdwenen te zijn. De man heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: parkeren
Zondag tussen 15.45 en 21.00 uur zijn in de binnenstad van Leeuwarden in totaal 57 bekeuringen uitgeschreven ter zake foutief parkeren. Op de plaatsen waar geparkeerd mocht worden, was voldoende parkeergelegenheid.

Sint Nicolaasga: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 21.20 uur vond op de Rijksweg A6 onder Sint Nicolaasga een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 26-jarige inwoner van Sneek, verloor op een gegeven moment de macht over het stuur en vloog met zijn auto uit de bocht. De bestuurder en een inzittende, een 37-jarige inwoner van Heerenveen, raakten gewond. De inwoner van Heerenveen werd met rugklachten over gebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, terwijl de bestuurder met dezelfde klachten werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De bestuurder bleek gedronken te hebben. In het ziekenhuis werd van de man een bloedproef genomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend. De auto werd weggesleept.

Wolvega: brand
Zondag omstreeks 21.50 uur kwam er en melding binnen dat er brand zou zijn bij een school aan de Paulus Potterstraat. Ter plaatse bleek dat het dierenverblijf bij de school in brand stond. De dieren, een geit en een pony, liepen nog buiten. De brandweer heeft het vuur geblust. Hoe de brand is ontstaan is niet duidelijk. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Marssum: inbraak woning
Zondag tussen 11.15 en 23.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Tramstrjitte. Door verbreking van een ruit kwam men de woning binnen. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden twee videorecorders, een fotocamera en gouden sieraden weggenomen. De bewoner, een 44-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272