Verbond van Verzekeraars

Project Crimestoppers van start

Het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing na de zomer met het project Crimestoppers. Doel van het project is ervaring op te doen met een gratis, landelijk telefoonnummer waar (anoniem) informatie kan worden doorgegeven over verdacht of crimineel gedrag.

Crimestoppers richt zich op mensen die getuige zijn van een misdrijf of een andere uiting van crimineel gedrag, maar die uit angst voor represailles het misdrijf niet durven door te geven aan de politie. Zulke mensen kunnen dan het nummer van Crimestoppers bellen, dat volgens het NPC juist vanwege de anonimiteit een groot succes kan worden. De tv-zender SBS6 heeft na de bekendwording van het project een enquête gehouden onder 600 personen met de vraag of zij het nummer van Crimestoppers zouden bellen als zij over relevante informatie beschikken. 81 procent van de ondervraagden beantwoordde de vraag bevestigend.
Bij de informatie die mensen doorgeven, kan het gaan om zowel opsporingsinformatie als om informatie ten behoeve van private partijen (banken en verzekeraars). Indien het informatie ten behoeve van de particuliere sector betreft, kan deze informatie - op basis van het (OM) handhavingsarrangement - door het meldpunt direct aan de desbetreffende private instantie worden verstrekt. Voor verzekeraars is dat het Fraudeloket van het Verbond.

De projectorganisatie van Crimestoppers bestaat uit een publiek-private samenwerking van onder meer de regiopolities, het Openbaar Ministerie, het Verbond en de Nederlandse Vereniging van Banken. De Rijksvoorlichtingsdienst is coördinator van de introductie van het project. Projectleiders zijn H. Munting, directeur publiek-private samenwerking van de Raad van Hoofdcommissarissen van politie en G. Wesselink namens het NPC.

Bondig, februari 2002