CBE GROUP BV

Gemeente Hengelo start uniek banenproject

De gemeente Hengelo heeft als eerste gemeente een uniek plan gelanceerd om de uitstroom in de ID banen (voorheen bekend als de Melkert-banen) structureel aan te pakken. De gemeente is hiervoor een samenwerking aangegaan met uitzendorganisatie U-Point. In de week van 18 februari komen de eerste kandidaten op gesprek bij U-Point.

Melkert-banen

Om de langdurige werkloosheid terug te dringen heeft de vorige regering in 1995 de regeling Extra Werkgelegenheid voor langdurig werklozen ingevoerd, ook wel Melkert-banen genoemd. Per 1 januari 2002 is deze regeling opgevolgd door het Besluit in- en doorstroombanen (ID-besluit). Gemeenten ontvangen van het rijk subsidie voor deze banen en zij beslissen ook wie in aanmerking komt voor een ID-baan. Veelal zijn dit mensen die een uitkering ontvangen van Sociale Zaken of mensen met een WIW-dienstbetrekking (Wet Inschakeling Werkzoekenden). Werkgevers ontvangen van de gemeente een vergoeding voor loonkosten en aanvullende kosten als zij iemand in dienst nemen met een ID-baan.

Uitstroom

Vergeleken met de oude Melkert-regeling wordt bij de ID-banen meer aandacht besteed aan uitstroom. De gemeente Hengelo gaat daarom een actieve rol spelen om de uitstroom uit de ID-banen naar niet-gesubsidieerde banen te bevorderen. Om dit te bewerkstelligen werkt de gemeente samen met uitzendorganisatie U-Point. U-Point verzorgt de intakegesprekken, begeleidt de werknemers tijdens het uitstroomtraject en bemiddelt bij plaatsing.


---

Noot voor de redactie (