Ingezonden persbericht

OPENWAVE INTRODUCEERT MULTIMEDIA- MESSAGING-OPLOSSING

Wap Gateway, Wap Push en Internet Multimedia Messaging vormen basis van MMS-oplossing

Naarden, 18 februari 2002 - Openwave Systems, Inc. (Nasdaq: OPWV), leverancier van open, op IP gebaseerde software en applicaties voor communicatie-infrastructuren, introduceert een op standaarden gebaseerde Multimedia Messaging Services-infrastructuuroplossing (MMS). Deze oplossing is een combinatie van het op IP gebaseerde Multimedia Messaging Services Center (MMSC) en de nieuwste versie (Versie 5.1) van Openwave Mobile Access Gateway. De Mobile Access Gateway wordt al door 84 operators commercieel ingezet. Meer dan 40 operators hebben gezamelijk al ruim één miljoen licenties voor Internet messaging verkocht. Openwaves MMS-oplossing voldoet daarmee niet alleen geheel aan industriële standaarden, maar kan ook bogen op een uitgebreide ontwikkelings- en gebruikservaring met honderden miljoenen abonnees.

MMS maakt het mogelijk multimedia-messages te versturen met content zoals plaatjes, muziek, beelden, tekeningen en beltonen. Door de komst van MMS zal de vraag naar Wap en GPRS toenemen. De open benadering van Openwave op het gebied van MMS - een belangrijke eis van het GSM Association Mobile Services Initiative - onderstreept dat het bedrijf standaarden ondersteunt. Deze standaarden garanderen interoperabiliteit en een snelle acceptatie en levering van aantrekkelijke multimediadiensten voor eindgebruikers. De open MMS-oplossing voldoet aan de standaarden van het Third-Generation Partnership Project (3GPP) en het WAP Forum. Daarnaast neemt Openwave deel aan initiatieven om de interoperabiliteit te vergroten.

"Voor de eindgebruiker lijkt MMS veel op SMS, maar als je verder kijkt, dan blijkt dat dit niet het geval is. MMS is gebaseerd op WAP, WAP Push en Internet Multimedia Messaging, veelgebruikte technologieën en producten die mede door Openwave zijn ontwikkeld", zegt Andrew MacFarlane, Group Vice-President Messaging Product Marketing van Openwave.

"Eén van de belangrijkste concurrerende voordelen van MMS voor operators is de relatie met content providers en applicatieontwikkelaars", zegt John Delaney van Ovum. "Om onderscheidend te zijn, moeten operators vertrouwen op vernieuwende producten en diensten van messaging-softwarebedrijven als Openwave. Deze bedrijven ontwikkelen een brede reeks nieuwe serviceapplicaties waarvoor MMS de basis biedt."

Openwave wil een snelle acceptatie van MMS mogelijk maken door zich te richten op interoperabiliteit via open standaarden. Hierdoor worden niet alleen MMS-clients, maar ook de miljoenen bestaande WAP-, SMS- en Web-clients met elkaar verbonden. Tot nu toe is de meeste multimediacommunicatie gebaseerd op content die op de telefoon wordt gecreëerd, zoals foto-messaging. Volgens Openwave zullen door zowel op server gebaseerde multimedia-content - muziek, digitale beelden en cartoons - als digitale foto's worden geboden, die de grote vraag naar MMS met zich meebrengt.

De oplossing van Openwave
Het Multimedia Messaging Services Center van Openwave en de Mobile Access Gateway bieden samen een schaalbare oplossing voor de levering van multimedia messages aan draadloze en vaste communities.

Versie 5.1 van Openwave Mobile Access Gateway biedt nieuwe mogelijkheden voor de ondersteuning van de Multimedia Messaging Service-standaard volgens het Third-Generation Partnership Project (3GPP). Dit ondersteunt zowel multimedia messaging tussen twee personen als multimedia downloads. Daarnaast ondersteunt deze versie de WAP Forum-standaard (WTP-SAR) waarmee gebruikers grote MMS-downloads kunnen ontvangen op handsets die deze mogelijkheid ondersteunen. Versie 5.1 ondersteunt ook WAP Push, een belangrijke eis van MMS om boodschappen real-time te kunnen versturen. WAP Push is een technologie waarmee boodschappen, alarmeringen of content door een service provider actief naar een mobiel apparaat gestuurd kunnen worden. De gebruiker wordt zodoende op de hoogte gesteld van inkomende berichten en andere tijdsgevoelige informatie. Hierdoor kan de gebruiker ook onderweg actie ondernemen.

De combinatie van WAP Push-mogelijkheden van Mobile Access Gateway, SMS-integratiemogelijkheden in MMSC en de Download Fun-architectuur van Openwave maakt integratie met bestaande WAP- en SMS-toestellen mogelijk. Hierdoor ondersteunt ook de bestaande apparatuur multimedia-messaging. Zowel Mobile Access Gateway als Mobile Messaging Service Center bieden uitgebreide activiteitenrapportages die kunnen worden gebruikt voor pre- en postpaid-facturering. Hierdoor kunnen operators succesvolle SMS-diensten inzetten en factureringsmodellen samenstellen.

Over Openwave
Openwave Systems, Inc. (Nasdaq: OPWV) is leverancier van open, op IP gebaseerde communicatie-infrastructuursoftware en -applicaties. Openwave opereert wereldwijd en heeft haar hoofdkantoor in Redwood City, Californië (Verenigde Staten). Meer informatie over het bedrijf is beschikbaar op www.openwave.com

Voor meer informatie

Openwave
Rudy Bouwman
Tel: 035 695 71 00
E-mail: rudy.bouwman@openwave.com

Lammers van Toorenburg PR
Julia Vonno / Claire Westerhof
Tel: 030 656 50 70
E-mail: julia@lvtpr.nl / claire@lvtpr.nl