Ingezonden persbericht


Hilversum, 18 februari 2002

Positief advies OR over herstructurering NOB

De Centrale Ondernemingsraad van NOB heeft vandaag een positief advies gegeven over de herstructurering van het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf. Vorige week hebben de ledenvergaderingen van de werknemersorganisaties al ingestemd met nieuwe CAO's en het Sociaal Plan.

De herstructurering van NOB, die in november werd aangekondigd, leidt tot een splitsing van het facilitair bedrijf in drie nieuwe ondernemingen: een multimedia uitzendbedrijf, een groep bedrijven op het gebied van registreren en nabewerken en een vastgoedbedrijf. Het Multimedia Uitzendbedrijf wordt daarbij het vernieuwde NOB. De groep registratie- en nabewerkingsbedrijven en het vastgoedbedrijf worden verkocht. Na het positieve advies van de Ondernemingsraad wordt de herstructurering in gang gezet.

CAO's
NOB-directie en bonden hebben de afgelopen maanden zeer intensief onderhandeld over een complex aantal vraagstukken, die het gevolg zijn van de herstructurering van NOB. Beide partijen zijn het eens geworden over twee CAO's en een Sociaal Plan.
Eén CAO, met een looptijd van vijf jaar, heeft betrekking op de nieuwe groep registratiebedrijven. Deze nieuwe, marktconforme CAO, die ook van toepassing is op de NOB-dochterbedrijven Cinevideogroep en CamCompany, kent een structurele loonontwikkeling van 5,8 procent voor vijf jaar. Behalve wanneer de inflatie de twee procent overschrijdt, is er geen inflatiecorrectie opgenomen.
Voor het uitzendbedrijf, dat onder meer een aantal strategische taken voor de omroepen zal uitvoeren, is een driejarige CAO overeengekomen. In het sociaal plan is een overgangsregeling opgenomen voor de NOB-medewerkers die in de nieuw op te richten bedrijven gaan werken. Ook bevat het sociaal plan een vertrekregeling voor de NOB-medewerkers die als gevolg van de herstructurering hun baan zullen verliezen.

NOB-delegatieleider Ton Tekstra noemt herstructurering onontkoombaar: "De winst van NOB neemt stelselmatig af. Zonder ingrijpen zou het echt fout zijn gegaan. De vakbonden hebben deze problematiek realistisch benaderd. Zij hebben constructief meegewerkt aan de totstandkoming van de CAO's die tot lagere kosten voor de nieuwe bedrijven leiden en deze bedrijven een goede startpositie geven. Daarnaast hebben zij hard ingezet op een zo goed mogelijk sociaal plan." NOB-directie en vakbonden waren het eens over de noodzaak van een looptijd van vijf jaar voor de commerciële bedrijven. Ton Tekstra: "Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste is een langdurige looptijd noodzakelijk om arbeidstijdverkorting en een inconveniëntencompensatie (een soort onregelmatigheidstoeslag) op te nemen in de nieuwe CAO's met behoud van een beperkte structurele loonruimte. Ten tweede is deze looptijd nodig om de overgang van NOB-medewerkers naar de nieuwe CAO zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen". In de nieuwe CAO is een geleidelijke invoering van arbeidstijdverkorting voorzien, zodat een werkweek van gemiddeld 38 uur wordt bereikt. De huidige NOB-CAO kent een gemiddelde werkweek van 36 uur.
Voor het Uitzendbedrijf is een driejarige CAO overeengekomen, die is afgeleid van de huidige NOB-CAO. "Door introductie van een jaarurennorm, een 37-urige werkweek en een zeer gematigde loonontwikkeling worden de grootste verschillen met de CAO voor de commerciële bedrijven overbrugd", aldus Ton Tekstra.

Sociaal Plan
In het sociaal plan is een overgangsregeling opgenomen, die financiële compensatie biedt voor NOB-medewerkers die onder de nieuwe CAO komen te vallen. Ton Tekstra: "Uitgangspunt is dat het salaris op het huidige niveau wordt behouden, maar dat er een afbouw plaatsvindt van niet-vaste bestanddelen als onregelmatigheidstoeslag en atv. De overgangsregeling voorziet in een financieel vangnet voor de medewerkers".

Een tweede onderdeel van het sociaal plan is een vertrekregeling. Door de herstructurering van NOB gaan vierhonderd arbeidsplaatsen verloren. Gedwongen ontslagen zijn hierbij onontkoombaar. Door een aantal oplossingen voor specifieke groepen te vinden (waaronder out-sourcing van een aantal activiteiten), zal het aantal gedwongen ontslagen worden beperkt tot ongeveer 150. Het sociaal plan is primair gericht op het vinden van nieuw werk. Betrokken NOB-medewerkers kunnen gedurende één jaar gebruik maken van outplacementbegeleiding. Daarnaast krijgen ontslagen medewerkers een aanvulling op hun uitkering. De hoogte en duur van deze aanvulling is afhankelijk van leeftijd en dienstjaren. Ook bevat het sociaal plan een ouderenregeling. Voor medewerkers van 52 jaar en ouder die door de herstructurering hun baan verliezen, worden de pensioenrechten gegarandeerd.

In 2000 leidde NOB bij een omzet van f 623 miljoen een verlies van f 16,6 miljoen. De cijfers over 2001 worden over enkele maanden bekend gemaakt, maar de directie verwacht een belangrijke verslechtering van het resultaat.

Hoofdpunten nieuwe CAO's
CAO registratie- en nabewerkingsbedrijven

* Structurele loonstijging van 5,8 procent over vijf jaar
* Geleidelijke invoering van ATV tot een gemiddelde werkweek van 38 uur (de huidige NOB-CAO kent een gemiddelde werkweek van 36 uur)
* Prijscompensatie voor zover de prijsindex de twee procent overschrijdt

* Geleidelijke invoering van een inconveniëntencompensatie (een soort onregelmatigheidstoeslag) van EUR 3,-- per uur

* Winstdelingsregeling

*

*

* CAO NOB

* Geen structurele loonstijging gedurende de looptijd van drie jaar
* Prijscompensatie voor zover de prijsindex de twee procent overschrijdt

* Geleidelijke invoering van een gemiddelde werkweek van 37 uur
* Variabele eindejaarsuitkering