Gemeente Kerkrade

18.02.02: Apenheul start met Gaia-park in Kerkrade

Masterplan voltooid en financiering rond
Experts van Apenheul, een in dierentuinen gespecialiseerd Amerikaans architectenbureau en een aantal andere deskundigen uit de dierentuinwereld hebben zich in de afgelopen maanden intensief bezig gehouden met het ontwerpen van de nieuwe dierentuin in Kerkrade: het "Gaia-Park". Allerlei zaken, zoals attractiewaarde en kosten, maar ook het welzijn van de dieren en hun verkrijgbaarheid in de dierentuinwereld, werden daarbij onder de loep genomen en opgetekend in een "Masterplan". Dit plan gaat uit van de ontwikkeling van het nieuwe dierenpark in twee fasen en thans is bekend welke biotopen en welke diersoorten het publiek straks als eerste in Kerkrade te zien krijgt.

Bij de start zal het park een omvang hebben van zo'n 15 ha. Dat is qua grootte vergelijkbaar met Artis (Amsterdam) en het Apeldoornse Apenheul.

Opvallende Gaia-Park bewoners in de eerste fase zijn o.a. : Europese hamsters (ook wel "korenwolf" genoemd), sneeuwuilen, lynxen, zee-arenden, doodshoofdaapjes, tapirs, chimpansees, gorilla's, giraffes, muskus-ossen en cheetah's (ook bekend als jachtluipaarden). Enige jaren na de opening zal het park uitgroeien naar zijn uiteindelijke vorm en omvang van zo'n 24 ha. Dan zullen ook bavianen, leeuwen, sneeuwluipaarden, rhinocerossen en ijsberen hun intrede in het park doen.

In het ontwerpteam voor Gaia-Park heeft het Amerikaanse architectenbureau Patrick Janikowski Architects uit Seattle een prominente rol gespeeld. Zij zijn betrokken geweest bij de bouw van meer dan tien dierentuinen over de hele wereld. Eén van hun laatste projecten is Walt Disney's "Animal Kingdom"; de grootste en modernste dierentuin ter wereld.

Thematisch
Volgens Apenheul-directeur Dr. L.E.M. de Boer, de geestelijk vader van het concept, moet Gaia-Park "dè dierentuin van de 21ste eeuw" worden. Het nieuwe park krijgt dan ook een bijzonder karakter. De Gaia-Park bezoekers maken straks namelijk niet alleen "een reis rond de wereld", zoals in de meeste andere dierentuinen, maar ook een "reis door de tijd". Door bezoeken aan drie themagebieden maakt het publiek op speelse manier kennis met het Carboon-tijdperk ("Toen Limburg nog in de tropen lag"), het Krijttijdperk ("Toen Limburg nog aan zee lag") en de IJstijd ("Toen de poolwind nog over Limburg blies"). Van daaruit bereikt men biotoopgebieden zoals Amazonia, Congo, Namibia, Wallacea (het overgangsgebied tussen Australië en Indonesië), Europa, Himalaya en Toendra, natuurlijk met de diverse kenmerkende diersoorten.

Vierde partner
De afgelopen maanden is een private investeerder (Moraco NV) bereid gevonden om als vierde partner in het project toe te treden. Deze nieuwe partner is reeds zakelijk actief in de recreatiewereld, onder meer door de participatie in het succesvolle project "Toverland" in Sevenum. Moraco brengt de nodige marketingervaring in en vormt daarmee een goede aanvulling op de groep van deelnemers in het project.

Investeringen en financiering
De totale kosten van de eerste fase bedragen ruim 19 miljoen euro. Dit geld wordt bijeengebracht door de partners Stichting Apenheul, Moraco NV en gemeente Kerkrade, die elk ruim 1,6 miljoen euro inbrengen. Industriebank LIOF brengt bijna 1 miljoen euro in. De gemeente brengt verder de grond in ter waarde van ruim 0,9 miljoen euro. Verder wordt een subsidie verwacht van totaal 2,95 miljoen euro en ABN-AMRO tenslotte financiert het project voor ruim 9 miljoen euro.

Start van de werkzaamheden en openingsdatum
De voorbereidingen voor de realisatie van Gaia-Park zijn al gestart en de eigenlijke bouw kan nog in 2002 beginnen. De opening wordt verwacht met Pasen 2005.

In dat jaar worden zo'n 250.000 bezoekers verwacht. In vijf jaar zal dat aantal naar verwachting oplopen naar ruim 400.000.