Gemeente Maassluis

13-2-2002

Extra commissie op 19 februari over dualisme in Maassluis

Op dinsdag 19 februari 2002 is er van 17.00 tot 19.00 uur in het Maassluise stadhuis aan de Koningshoek een extra openbare bijeenkomst over dualisme. In een extra openbare raadscommissie algemene en bestuurszaken, waarbij ook alle overige raadsleden zijn uitgenodigd, zal worden gediscussieerd over wat het dualisme voor het nieuwe gemeentebestuur van Maassluis gaat betekenen.

Op 6 maart zijn er verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Maar er gaat meer veranderen in politiek Maassluis. Op 7 maart immers, wordt in heel Nederland het zogenaamde duale bestel ingevoerd. Dat betekent dat er wijzigingen optreden in de verhouding tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders, maar ook in het profiel van de leden daarvan. De positie van de raad ten opzichte van het college gaat ingrijpend veranderen.
In de nieuwe situatie is de gemeenteraad niet langer een formeel meebesturend orgaan dat ook (op uitvoering gerichte) besluiten neemt. De bestuursbevoegdheid komt hoofdzakelijk bij het college van burgemeester en wethouders te liggen. De raadsleden zouden daarentegen weer meer echte volksvertegenwoordigers moeten worden en voornamelijk tijd besteden aan politieke sturing, het stellen van kaders voor het collegebeleid en het controleren van het college als dagelijks bestuur van de gemeente. Het college houdt zich dan meer bezig met het besturen van de gemeente en de uitvoering van besluiten en beleid. Na 7 maart zijn wethouders in tegenstelling tot de huidige situatie ook niet langer lid van de gemeenteraad, terwijl ook mensen van buiten straks wethouder kunnen worden. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld ook dat er meer raadsleden zullen komen. De wethouders tellen immers niet meer als raadslid. Ook krijgen raadsleden meer recht op ambtelijke ondersteuning en mag de gemeenteraad onderzoek laten doen naar het collegebeleid. Bovendien mogen collegeleden geen voorzitter meer zijn van een raadscommissie, die functie moet vervuld gaan worden door een raadslid. Wie dat wordt is aan de gemeenteraad.

Discussienotitie ter inzage
Kortom, er verandert nogal wat. De invoering van het duale systeem, de nieuwe taakverdeling tussen raad en college, heeft gevolgen van procedurele en inhoudelijke aard voor de gemeenteraad, de raadscomissies en het college. In een notitie is aangegeven welke besluiten de nieuwe gemeenteraad hierover zal moeten nemen. Ook zijn voorstellen opgenomen over een door de raad te volgen werkwijze. Op 19 februari zal over deze notitie worden gediscussieerd in een openbare commissievergadering. Belangstellenden zijn tussen 17.00 en 19.00 uur van harte welkom deze discussie bij te wonen in het stadhuis. De notitie Dualisme in Maassluis is voor belangstellenden in te zien in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis, van maandag t/m donderdag van 8.00 ot 17.00 en van 19.00 tot 21.00 uur, op vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Op vrijdagavond en zaterdag liggen de vergaderstukken voor belangstellenden ter inzage in de openbare bibliotheek aan de Uiverlaan. Ook is de notitie te raadplegen via Internet: www.maassluis.nl/bestuur/vergaderdata. Overigens is er op 19 februari vanaf 20.00 uur ook een reguliere openbare vergadering van de gemeenteraad in het stadhuis.

Overige documenten:
Vergadering Commissie Algemene- en Bestuurszaken van 19-2-2002