Gemeente Westervoort


In de nieuwe wet is bepaald over welke een referendum kan worden b. een besluit van de gemeenteraad tot oprichting van of deelneming c. een besluit van de gemeenteraad tot het aangaan, opheffen of en op de website (www.westervoort.nl).
Allereerst moet u, samen met een andere kiesgerechtigden, een zogenaamd "inleidend verzoek" doen. Er wordt dan gekeken of voldoende kiesgerechtigden een referendum willen over het onderwerp. Het minimum aantal personen dat zon verzoek moet indienen, is afhankelijk van het soort referendum (nationaal, provinciaal en gemeentelijk). Dan pas kan er een definitief verzoek gedaan worden. Een inleidend verzoek moet u persoonlijk indienen met een speciaal formulier dat u alleen bij de afdeling Burgerzaken op het gemeentehuis kunt krijgen. U ondertekent het verzoek in aanwezigheid van de medewerker van deze afdeling. Daarbij moet u zich legitimeren. Neem dus een paspoort, een rijbewijs of een ander legitimatiebewijs mee. Het indienen van één petitie die u laat ondertekenen door andere mensen is dus niet geldig.
publicatie of bekendmaking van een referendabel besluit. Als er genoeg kiesgerechtigden zijn, die óók een referendum willen over het onderwerp - dus die een inleidend verzoek gedaan hebben - dan kunt u een definitief verzoek indienen. Dit doet u door een kiesgerechtigden zich melden, ook hier is het aantal afhankelijk van het niveau waarop het referendum plaatsvindt. Als voldoende kiesgerechtigden een ondersteuningsverklaring hebben ingediend, komt er dus een referendum. Het besluit waarover het referendum zal gaan, treedt daarom nog niet in werking. Er moet nu binnen vier maanden een referendum worden gehouden, bij voorkeur op een woensdag. Verder gaat het net zoals bij andere worden. De volledige tekst van het besluit wordt gepubliceerd op de website en is verkrijgbaar bij het gemeentehuis. Er is sprake van een "geldige raadgevende uitspraak" die een besluit afwijst, als:
van de kiezer" aan het besluitend orgaan, bijvoorbeeld de gemeenteraad. Dat orgaan moet dan opnieuw beraadslagen en stemmen over het besluit: intrekken of tóch in werking laten treden? Het referendum is voor het het orgaan niet bindend of verplichtend. Deze mag de uitslag naast zich neerleggen.