Gemeente Breda

15-02-2002

Definitief voorstel uitbreiding parkeerplaatsen Westerpark

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het voorstel voor uitbreiding van in totaal 78 parkeerplaatsen in het zuidelijk gedeelte van Westerpark. Bovendien blijven 35 parkeerplaatsen bestaan, die aanvankelijk zouden vervallen. Het totaal aantal parkeerplaatsen, afgezet tegen de uitkomsten van het parkeeronderzoek van SOAB, komt tegemoet aan de vraag van de bewoners. Ook zijn de voorstellen in ruimtelijke en financiële zin haalbaar gebleken.

In september 2000 heeft het college een onderzoek laten uitvoeren naar de parkeerproblemen in het autoluwe gebied van Westerpark. De resultaten van het onderzoek en de daaruit voortvloeiende aanbevelingen en oplossingen zijn in oktober vorig jaar aan de bewoners aangeboden. Ook zijn er twee inloopavonden georganiseerd om de reacties van de bewoners te peilen. De reacties van de bewoners zijn in een aantal gevallen aanleiding geweest om de oorspronkelijke voorstellen aan te passen.

Noordzijde Argusvlinder
Aan de zijde van de flats worden over de gehele lengte (met uitzondering van de Westerwiek) haaks parkeerplaatsen gerealiseerd. Dit levert uiteindelijk een parkeerwinst op van 30 parkeerplaatsen. In overleg tussen de directie van Westerwiek en de gemeente is besloten om de invalidenparkeerplaatsen (nu gelegen aan de noordzijde van de Argusvlinder) te verplaatsen naar de achterzijde. Dit levert aan de voorzijde in de openbare ruimte 17 parkeerplaatsen op, waarvan er een wordt gereserveerd voor huisartsen. De minder validen krijgen een invalidenparkeerplaats met vergunning op het achterterrein. Dit brengt een herinrichting van het parkeerterrein van de Westerwiek met zich mee, die nog verder uitgewerkt moet worden. Uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen aan de noordzijde van de Argusvlinder levert in totaal 47 parkeerplaatsen op. De kosten zijn geraamd op e 74.873.74.

Zandoogjes
Het college heeft besloten dat de omvorming van de overbodige bushalte wordt gerealiseerd. Dit levert 6 parkeerplaatsen op. Ook zullen de twee parkeerterreintjes, samen goed voor 26 parkeerplaatsen, worden aangelegd bij het nieuwe bedrijventerrein. Een van deze terreintjes is reeds aangelegd. In totaal leveren deze maatregelen 32 parkeerplaatsen op.
Bewoners hebben aangegeven dat veel sluipverkeer gebruik maakt van de Zandoogjes en dat er te hard wordt gereden. Naar aanleiding van deze reacties is onderzocht of parkeren aan beide zijden van de Zandoogjes tot de mogelijkheden behoort. Op de Zandoogjes mag nu nog 50 km worden gereden. De enige manier om het aan twee zijden parkeren van autos mogelijk te maken is het instellen van een 30 km zone. Om de Zandoogjes om te vormen tot een 30 km zone, heeft de politie vanuit veiligheidsoverwegingen aanvullende maatregelen verzocht. Het aanleggen van twee drempels zal, naast de beperking van de snelheid, ook vermindering van het sluipverkeer tot gevolg hebben. Nog afgezien van de uitbreiding van 32 parkeerplaatsen aan de Zandoogjes, kunnen er in tegenstelling tot eerdere voorstellen 35 parkeerplaatsen op de rijbaan gehandhaafd blijven. De totale kosten voor de Zandoogjes bedragen e 41.294,00.

Planning
De parkeerplaatsen aan de noordzijde van de Argusvlinder worden in het voorjaar van 2002 gerealiseerd. Dit geldt ook voor de parkeerplaatsen op de plek van de bushalte aan de Zandoogjes. Het verplaatsen van de invalidenparkeerplaatsen naar de achterzijde zal in overleg met de directie van de Westerwiek en de bewoners zo spoedig mogelijk plaatsvinden en maakt deel uit van de herinrichting van het parkeerterrein. Het eerste parkeerterrein aan de zuidzijde van de Zandoogjes is al gerealiseerd. Het tweede parkeerterrein wordt in de loop van dit jaar aangelegd.

Breda, 15 februari 2002