Gemeente Groningen

19
FEB
10.46

Persbericht

Tiende Vensterschool in Groningen een feit
15-02-2002

In Beijum zal de volgende Vensterschool van Groningen komen. 4 Basisscholen en 11 instellingen willen aan de Vensterschool meedoen.

Zeven jaar nadat in Groningen de eerste 4 Vensterscholen van start gingen, is de 10e Vensterschool een feit: de Vensterschool Beijum. Op
1 februari vond de oprichtingsvergadering van de nieuwe Vensterschool plaats. Daar bleek dat vier basisscholen aan de Vensterschool meedoen: de Beijumkorf, de Doefmat, de eerste Montessorischool en de Heerdstee. Dat geldt ook voor de volgende instellingen: Openbare Bibliotheek, GGD, Stichting Wing, Buurtcentrum het Heerdenhoes, Thuiszorg (consultatiebureau), het Centraal Orgaan Peuterspeelzalen (met 4 peuterspeelzalen) en kindercentrum De Rode Pimpernel (SKSG).

De lijst met deelnemers is nog niet definitief; een aantal scholen/instellingen beraadt zich nog of ze zich bij de Vensterschool zullen gaan aansluiten.

In de oprichtingsvergadering is de plangroep Beijum gevormd, waarin vertegenwoordigers van elke deelnemende school/instelling zitten. Die plangroep gaat in de komende tijd de Vensterschool Beijum verder vormgeven.

De nieuwe Vensterschool wordt voorlopig geleid door Ruud van Erp. De heer Van Erp is momenteel ook al locatiemanager van de Vensterschool Vinkhuizen.

De Vensterschool is in 1995 in Groningen ontstaan. De gemeente Groningen streeft ernaar dat over enkele jaren elke stadswijk een Vensterschool heeft. In totaal zal Groningen dan 15 Vensterscholen tellen. Momenteel zijn er 9 Vensterscholen gerealiseerd of in oprichting. Dit zijn: Oosterpark, Hoogkerk, Stadspark, Vinkhuizen, Lewenborg, Selwerd/Paddenpoel/Tuinwijk, Hoornse Wijken, Koorenspoor (Korrewegwijk/De Hoogte) en Schildersbuurt.

Het doel van de Vensterschool is het bieden van opvoedings- en onderwijskansen voor alle kinderen. De Vensterschool richt zich dan ook niet specifiek op achterstandsituaties, maar op juist alle kinderen. Kenmerk van de Groninger Vensterschool is het bijeenbrengen en integreren van allerlei voorzieningen voor de jeugd van 0 tot 15 jaar en hun ouders. Meestal in één gebouw en soms dicht bij elkaar in een cluster van gebouwen. Daarbij gaat het om het basisonderwijs, peuterspeelzalen, kinderopvang, buitenschoolse opvang, sport, muziek, de bibliotheek, sociaal cultureel werk, het consultatiebureau of de GGD.

Groningen loopt met de ontwikkeling van zijn Vensterscholen voorop in Nederland. In andere steden is men nu ook druk bezig met soortgelijke initiatieven, zoals de Brede School. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van de Groningse ervaringen. De speciale website (www.groningen.nl/vensterschool) wordt veel bezocht.