Ingezonden persbericht


Persbericht

Rijswijk, 18 februari 2002

Met 80 procent de belangrijkste ongevalsoorzaak

Menselijk gedrag blijft bij veiligheidssterren ANWB buiten beschouwing

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) vindt het ANWB-plan voor de veiligheidssterren bij Europese wegen een stap vooruit, maar ziet tegelijk risico's. Bestuurders worden voorbereid op de toestand van de weg, de verlichting en de verkeersborden, maar het menselijk gedrag - verantwoordelijk voor tachtig procent van de ongevallen - blijft buiten beschouwing. Er wordt dus energie gestoken in twintig procent van de oorzaken van verkeersongevallen.

Het CBR ziet liever dat er kennis en middelen worden gebruikt voor trainen en bijscholen van ervaren bestuurders en effectieve voorlichting. Alleen op die manier wordt de belangrijkste oorzaak van de onveiligheid op de weg aangepakt.

Daarnaast is niet denkbeeldig, dat het sterrensysteem zich in z'n eigen staart gaat bijten. Bestuurders die zich veilig wanen op een viersterrenweg, kunnen achteloos worden en juist daardoor ongevallen veroorzaken.

Voor meer informatie (uitsluitend voor de redactie): Hans Fontijn, hoofd In- en Externe Betrekkingen, telefoon (070) 372 05 08 of 06-55 140 810.