Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Duidelijkheid over recht op AWBZ-zorg

Ouderen en gehandicapten krijgen weer duidelijkheid over het verkrijgen van zorg in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Het onafhankelijk oordeel van het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO) geldt niet als advies, maar als een besluit met een rechtsgeldig karakter. Zo was het oorspronkelijk ook bedoeld, maar uitspraken van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter op dit gebied, hadden voor onduidelijkheid gezorgd. Staatssecretaris Margo Vliegenthart (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaat nu de AWBZ op dit onderdeel aanpassen.

Het RIO heeft als taak om te beoordelen voor welke zorg en dienstverlening verzekerden in aanmerking komen. Met het zorgindicatie-besluit kunnen cliënten via hun zorgverzekeraar de zorg krijgen waar ze recht op hebben. De zorgverzekeraars hebben een zorgplicht, zo heeft de rechter eerder vastgesteld. In het uiterste geval kunnen cliënten nu met hun indicatiebesluit naar de rechter stappen. Deze maatregel past in het beleid van Vliegenthart om de positie van de cliënten in de zorg verder te versterken. Tevens zijn er al maatregelen getroffen om de professionaliteit van de RIO's verder te vergroten.