Gemeente Rijswijk

Prestatieafspraken 2002 tot en met 2004
Akkoord over prestatieafspraken gemeente en woningcorporaties

Rijswijk, 15 februari 2002

De gemeente Rijswijk en de Rijswijkse woningcorporaties: Vidomes Rijswijk en Rijswijk Wonen, hebben deze maand overeenstemming bereikt over de prestatieafspraken tussen partijen voor de periode 2002 tot en met 2004. De gemaakte afspraken gaan over zaken als woonruimteverdeling, de huisvesting van specifieke doelgroepen, de kwaliteit van de woningvoorraad, de inzet van subsidies en het thema "lokaal maatwerk". Voor het slagen van herstructurering van wijken (Thuis in Rijswijk) is lokaal maatwerk van essentieel belang. Bij lokaal maatwerk gelden andere voorrangsregels waardoor bewoners met voorrang in de eigen woonomgeving een geschikte woning kunnen vinden. Op maandagochtend 18 februari aanstaande ondertekent wethouder R.J. Vermeer samen met de heren Weterings en Van Zutphen, directeuren van respectievelijk Vidomes Rijswijk en Rijswijk Wonen, de overeenkomst "Wonen in Rijswijk". Hiermee worden de lokale prestatieafspraken bekrachtigd.
Sinds 1998 maakt de gemeente Rijswijk met de Rijswijkse woningcorporaties prestatieafspraken waarin de doelen in het kader van de volkshuisvesting voor een jaar worden vastgelegd. Vastgelegd wordt hoe om te gaan met de woningtoewijzing, de hoeveelheid betaalbare huurwoningen, de huisvesting van bijzondere doelgroepen, de inzet van woningsubsidies en de kwaliteit van de door de corporaties te realiseren nieuwbouwwoningen. De laatst gemaakte afspraken liepen af op 1 juli van 2001.
De nieuwe afspraakperiode kon niet worden losgezien van de hernieuwde afspraken die op regionaal niveau tussen de corporaties en de Stadsgewestgemeenten dienden te worden gemaakt. In januari 2002 is overeenstemming bereikt over de prestatieafspraken op regionaal niveau. Deze afspraken zullen op 20 februari a.s. door het algemeen bestuur van het stadsgewest worden vastgesteld. De lokale afspraken zullen in aansluiting op de regionale afspraken voor drie jaar gaan gelden. Dit komt de continuïteit ten goede. Bijzonder binnen de gemaakt afspraken is het thema "lokaal maatwerk". In de wijkontwikkelingsplannen is door gemeente en corporaties vastgelegd dat er meer ruimte moet zijn voor bewoners om met voorrang in de eigen woonomgeving een geschikte woning te vinden. Om deze voorrangsregels te kunnen toepassen, dient op regionaal niveau overeenstemming te bestaan. Door het akkoord op regionaal niveau kan het lokaal maatwerk nu in Rijswijk worden toegepast.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.