Provincie Limburg

Nieuwe toetsingssystematiek rampenplannen

NIEUWE TOETSINGSSYSTEMATIEK RAMPENPLANNEN

Nadat eind vorig jaar door de Commissaris der Koningin al een nieuwe toetsingssystematiek voor gemeentelijke rampbestrijdingsplannen werd ingevoerd, hebben Gedeputeerde Staten van Limburg nu ook de wijze van toetsing van gemeentelijke rampenplannen verbeterd.

In de beleidsnota 2000-2004 van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en in het kabinetsstandpunt over de vuurwerkramp in Enschede wordt vermeld dat een nieuw kwaliteits- en toezichtsarrangement voor de rampenbestrijding wenselijk is. Vandaar dat GS ook voor rampenplannen een aangescherpte toetsingssystematiek willen hanteren.

De toetsende taak voor rampenplannen is van oudsher een taak van GS. Op basis van de Wet rampen en zware ongevallen stuurt een gemeentebestuur het door hem vastgestelde rampenplan, evenals de uitwerkingen daarvan, aan GS. Die kunnen het gemeentebestuur vragen het rampenplan te wijzigen als het niet voldoet aan de wettelijke eisen. Tot op heden werd slechts op hoofdlijnen van de wettelijke vereisten getoetst.

Kern van de nieuwe systematiek vormt een verslag van bevindingen en afspraken over de toetsing van het gemeentelijke rampenplan. Aan de hand van een checklist wordt het gehele plan nagelopen. De checklist bevat alle wettelijke en andere bepalingen waaraan een rampenplan dient te voldoen. Daarnaast is een lijst van aandachtspunten in de checklist opgenomen die voortkomen uit het rapport van de commissie Oosting. Bij het doorlopen van de checklist en de lijst van aandachtspunten zullen afspraken worden gemaakt over eventuele wijzigingen en bijstellingen van het plan. Die rapportage zal, voorzien van eindconclusies, aan het gemeentebestuur worden gestuurd zodat een en ander ook bestuurlijk wordt vastgelegd.

Inmiddels is door de gemeenten zelf een traject ingezet om de kwaliteit van de gemeentelijke rampenplannen te verbeteren. Onder coördinatie van de regionale brandweren in de beide brandweerregio's worden in dat kader voor de deelnemende gemeenten onder meer modellen ontwikkeld voor rampenplannen.
19-2-2002 10:21