Gemeente Zeist

Nieuwe garantieregeling oud papier voor verenigingen, instellingen en scholen
Per 1 april aanstaande zal de nieuwe garantieregeling voor de inzameling van oud papier voor verenigingen, instellingen en scholen (= verenigingen c.a.) in werking treden. De AVU (Afval Verwijdering Utrecht) is belast met de coördinatie en de uitvoering hiervan. De huidige subsidieregeling komt per die datum te vervallen. Sinds geruime tijd is de opbrengst van het papier namelijk dermate gering dat de inkomsten voor de verenigingen c.a. hierdoor sterk zijn verminderd. Bovendien is door het grillige verloop van de papierprijs geen stabiele inkomstenbron voor de vereniging c.a. gegarandeerd. Ter verbetering van deze situatie is door het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zeist besloten tot het bieden van een garantieregeling.

De nieuwe garantieregeling biedt verenigingen c.a. een gegarandeerde opbrengst van 4 eurocent per kilogram ingezameld oud papier, terwijl de benodigde containers gratis ter beschikking worden gesteld. Ten opzichte van de huidige regeling betekent dit een verhoging van het garantiebedrag met 76 %. Met de nieuwe regeling worden prijsschommelingen grotendeels voorkomen en biedt deze de vereniging c.a. een gegarandeerde minimale opbrengst voor het door haar ingezamelde oud papier. Indien de papierprijs bij de bewerker hoger is dan de garantieprijs vermeerderd met de kosten voor de containerhuur dan zal bovendien het meerdere aan de vereniging c.a. worden uitgekeerd.

Een en ander zal in een informatieavond door AVU en de gemeente Zeist nader worden toegelicht. Deze informatieavond zal worden gehouden op 26 februari 2002 van 20.00 tot 21.30 uur in de raadszaal van de gemeente Zeist, Het Rond 1 te Zeist.

Voor eventuele vragen kunt u ook contact opnemen met de heer M. Kassing, gemeente Zeist, tel. (030) 6987345.

Iedere maandag van 13.00 - 14.00 uur tot medio maart Spreekuur 'Wijkteam Centrum'

Op de hoek Hortensialaan / Rozenstraat (ingang Hortensialaan 30) staat het prachtig verbouwde Maria-Oord van de woningbouwvereniging RK-Volkshuisvesting. Op deze locatie is het elke maandag van 1 tot 2 spreekuurtijd van het wijkteam Centrum.
Bewoners, bezoekers en ondernemers die een melding hebben worden te woord gestaan en krijgen binnen no time antwoord op wat er met de melding gebeurt op het terrein van:


· wegen / trottoirs

· openbare verlichting en groen

· reiniging

· zwerfvuil

· sociale veiligheid

· openbare orde

· overlast

· criminaliteit

· onderhoud corporatiewoning

· burgerinitiatieven verbetering leefbaarheid
Op het spreekuur treft u een delegatie aan van wijkbeheer, RK-Volkshuisvesting, Kombinatie '86, wijkpolitie en opbouwwerk van Meander aan respectievelijk Wim van der Weide, Nico Oudshoorn, Henk van de Hoef, Jan Drenth, Evert van Blijderveen, Anja Klomp en Rein Tuinstra. De wijkagent neemt elke keer waar voor twee collega's en de corporatiemedewerkers doen dat voor de Seyster Veste.

Wijziging op komst!
25 Februari en 4 maart is er spreekuur op het oude vertrouwde tijdstip. Echter vanaf week 11 (11 - 17 maart) vindt het spreekuur voortaan woensdagmiddag van 2 tot 3 uur plaats. Vanaf die week vervalt de maandagmiddag. Het eerste woensdagmiddag spreekuur is op 13 maart op de locatie Maria-Oord.

Oproep aan bewonersgroepen, commissies, bewoners- en winkeliersverenigingen en in het Centrum
Het wijkteam streeft ernaar om regelmatig contact te onderhouden met de bewoners- en ondernemersorganisaties. Om niemand over te slaan dienen de adresgegevens voor handen en correct bekend te zijn. Van veel organisaties is het bekend, maar mocht het zo zijn dat u lid bent van een recent opgerichte organisatie of is er sprake van een kortgeleden gewijzigd secretariaatsadres, geef dit dan door aan de Wijkwinkel Noord; Johan van Oldenbarneveltlaan 70 3705 HJ Zeist t.a.v. Anita Aarden en Wilma van der Werf. Telefoon (030) 6994632. E-mail A.Aarden-Kuijpers@zeist.nl of W.van.der.Werf@zeist.nl

Stadspeiling 2002

De afgelopen 2 weken heeft de gemeente Zeist aan 1600 willekeurig gekozen Zeistenaren de "Stadspeiling 2002" verstuurd. Aan de hand van een vragenlijst wordt aan hen gevraagd om hun mening te geven over tal van onderwerpen die van belang zijn voor de Gemeente en de gemeenschap. In de vragenlijst zijn bijvoorbeeld vragen opgenomen over: 'Wonen in Zeist', 'Voorzieningen', 'Werk & Inkomen', 'Openbare Orde en Veiligheid' en 'De dienstverlening van de Gemeente Zeist'. De resultaten van de Stadspeiling helpen de Gemeente Zeist om haar beleid beter af te stemmen op de wensen van de bevolking. Vandaar dat iedereen die de Stadspeiling heeft ontvangen wordt opgeroepen deze in te vullen en terug te sturen.

Commissievergaderingen

Commissie : Samenleving
Vergaderdatum : 25 februari 2002
Aanvang : 20.00 uur
Plaats : Kamer 2 gemeentehuis
Voorzitter : dhr. L.J.J. Prikken

Op de agenda staan o.a. de volgende punten:

1. Presentatie Diaconessenhuis Zeist door mr. J.M. Braal, voorzitter Raad van Bestuur.

2. Voorstellen voor advies: Intentieverklaring Robuuste RIO ESF-3 en ESF-Equal

3. Ter kennisneming (stukken ter inzage): Kwartaalrapportage verbetertraject Meander; Kwartaalrapportage afdeling Sociale Zaken; evaluatie Multicultureel Platform Zeist.

Commissie : Ruimte Kunst en Cultuur
Vergaderdatum : 26 februari 2002
Aanvang : 20.00 uur
Plaats : Kamer 2 gemeentehuis
Voorzitter : D. van Ballegooyen


1. Voorstellen om advies: Actief Grondbeleid; Integraal plan voor instandhouding en ontwikkeling van de Oude Algemene Begraafplaats aan de Bergweg te Zeist; Fam. Keyser, 2de Dorpsstraat 38, verzoek om planschade; Garantie geldlening stichting "De Werkschuit; Reactie op de door de Stichting Milieuzorg ingediende zienswijze tegen het voornemen om vrijstelling te verlenen op grond van art. 19, eerste lid, WRO t.b.v. een C2000- mast Dijnselburgerlaan tegenover nummer 7; Reactie op de door de Werkgroep Natuurlijk Zeist-West ingediende zienswijze tegen het voornemen om vrijstelling te verlenen op grond van art. 19, tweede lid, WRO t.b.v. vervangen van een bestaande GSM- mast
2. Ontwikkelingsstukken: Planvoorbereidingsdocument inzake concept-bouwaanvraag voor het oprichten van een 37,5 hoge GSM- mast aan de Woudenbergseweg 56-58 (KNVB- centrum) in Zeist
3. Ter kennisneming (stukken ter inzage): Voortgangsrapportage hoofdpunten nota Ruimte voor cultuur 1999-2003

Commissie : Verkeer en Vervoer, Milieu c.a
Vergaderdatum : 27 februari 2002
Aanvang : 20.00 uur
Plaats : Kamer 2 gemeentehuis
Voorzitter : J.J.N.C. De Ligt


1. Mededelingen en Ingekomen stukken: vragen van de PVDA inzake het parkeren;

2. Voorstellen om advies: Kredietaanvraag t.b.v. verkeersonderzoek binnen het project 't Rond; Resultaten onderzoek parkeren van de commissie rekenkamer; Inspraaknota verwijderen van 3 verkeersinstallaties en het treffen van infrastructurele aanpassingen (rotondes aan o.a. de Griftlaan/Griffesteijnselaan en Arnhemse Bovenweg/Oranje Nassaulaan)

3. Ter kennisneming (stukken ter inzage): Verkeersveiligheid rond Kerckeboschschool; Voortgang Milieuzorgassistent; Stand van zaken uitvoering plan van aanpak luchtverontreiniging A28 Zeist; Gevolgen wijzigingen Huisvestingsverordening voor uitvoering Volkshuisvestingsplan 1999-2002; Project, fiets naar je werk.

Commissie : Bestuur, Economische Zaken en Regio Vergaderdatum : 28 februari 2002
Aanvang : 20.00 uur
Plaats : Kamer 2 gemeentehuis
Voorzitter : G.B. van Delftt


1. Voorstellen om advies: Taakomschrijving raadsgriffier / griffie; Reglement van orde voor de gemeenteraad; De rol van het raads- en collegeprogramma in het duale stelsel en de rol van burgemeester en secretaris tijdens de coalitievorming; Gemeenschappelijke regeling Brandweer Regio Utrechts Land; Keuzenota HSL
2. Openbare orde en veiligheid: Presentatie Activiteitenplan 2002 door de politie Binnensticht; Toelichting door Regionaal bureau Veiligheid & Preventie over extra preventie-activiteiten in Zeist.
3. Ter kennisneming: Fototentoonstelling over internationaal beleid; Hoofdlijnen reacties Tweede Kamercommissie BZK op Ontwerpwet bestuur in stedelijke regio's

Commissievergaderingen zijn openbaar. De volledige agenda's met bijbehorende stukken liggen ter inzage in de leeshoek van de Publiekshal.

Inspreken

1. Personen, die geen lid zijn, worden in een open-bare vergadering van de commissies in de gele-gen-heid gesteld het woord te voeren over onderwerpen die op de agenda staan vermeld. Zij dienen dit minimaal 2 werkdagen voor de aanvang van de vergadering bij de voorzitter kenbaar te maken.

2. Onmiddellijk voor de behandeling van het betreffende agendapunt stelt de voorzitter degene(n) die van het in lid 1 bedoelde spreekrecht gebruik wenst (wen-sen) te maken (afzonderlijk) in de gelegen-heid het woord te voeren. Voor de uitoefening van het spreekrecht wordt per persoon maximaal 3 minuten beschikbaar gesteld.

3. Na beraadslaging door de commissie in eerste termijn en voorafgaand aan de beraadslagingen in tweede termijn worden insprekers in de gelegenheid gesteld kort op vragen en/of mededelingen vanuit de commissie te reageren. Hiervoor wordt per persoon maximaal 1 minuut beschikbaar gesteld.
4. De voorzitter is bevoegd van het bepaalde in de leden 1 t/m 3 af te wijken indien dit van belang is voor het goede verloop van de vergadering.

Indien u van dit spreekrecht gebruik wilt maken, kunt u zich uiterlijk twee dagen voor de vergaderdatum melden via tel. (030) 6987223.

Zeist inventariseert locaties met mogelijke bodemverontreiniging

De Milieudienst Zuidoost-Utrecht voert tot medio april 2002 voor de gemeente Zeist een onderzoek uit naar locaties met mogelijke bodemverontreiniging. Eigenaren en bewoners van deze percelen krijgen schriftelijk informatie en een verzoek om medewerking aan dit onderzoek.

Dit historisch bodemonderzoek is vooral gericht op oude bedrijfsmatige activiteiten in de gemeente Zeist (waaronder de kernen Zeist, Den Dolder, Huis ter Heide en Austerlitz). Het doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in de plaats en aard van mogelijk aanwezige bodemverontreiniging. De bodemverontreiniging kan veroorzaakt zijn door voormalige bedrijfsactiviteiten, (voormalige) ondergrondse olietanks, etc.

De kosten van het onderzoek zijn voor rekening van de provincie Utrecht. Na de uitvoering van het onderzoek krijgen de eigenaren en bewoners informatie over de resultaten van het onderzoek. Het onderzoek is een onderdeel van het progamma voor bodemsanering dat de gemeente heeft opgesteld.

Meer informatie over het programma voor bodemsanering is te vinden op de website van de milieudienst www.milieudienstzou.nl onder het kopje actuele informatie op de homepage.
Voor informatie over het historisch bodemonderzoek kunt u contact opnemen met de heer H. van Wijngaarden van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht telefoon: (030) 69 99 500.
NMC Zeist organiseert cursus 'Natuurlijk Tuinieren'

Op zaterdag 2 en 16 maart wordt er door het NMC Zeist een cursus 'Natuurlijk Tuinieren' georganiseerd. Steeds meer mensen willen een natuurlijke tuin. Een tuin die past in de omgeving, waar gevarieerde, bij voorkeur inheemse, planten groeien en bloeien. De kunst van het natuurlijk tuinieren is, dat je zo min mogelijk ingrijpt. Na verloop van tijd vindt een tuin zijn eigen evenwicht. De cursus bevat zowel een theorie- als een praktijkgedeelte.
Het doel van deze cursus is om de deelnemers praktische informatie en ideeën aan te reiken over het tuinieren op milieuvriendelijke wijze. Tijdens de cursus wordt ingegaan op de volgende onderwerpen: wat is natuurlijk tuinieren, grondsoorten en groeifactoren, compost en bemesting, de juiste plant op de juiste plaats, ziekten/plagen/onkruiden, de juiste werkzaamheden uitvoeren op de juiste tijd en het leren kennen en leren gebruiken van verschillende tuingereedschappen. Naast de vastgestelde onderwerpen zal er echter zoveel mogelijk worden ingespeeld op vragen en behoeften van de cursisten. De cursus wordt gegeven door Roos Broersen. De cursus wordt gegeven in het verenigingsgebouw en op enkele tuinen van het volkstuinencomplex De Grifthoek. Dit complex neemt deel aan een tweejarig advies- en begeleidingsproject met als doel de ecologische waarde van de tuinen te vergroten en zo het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren te behalen. De kosten bedragen 82,- ( 180,70; koffie/thee en cursusmateriaal inbegrepen). De cursus maakt onderdeel uit van het milieubeleidsplan 2000-2004 van de gemeente Zeist.
Voor informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen met Marlou Bours, NMC Zeist, tel. (030) 6990254
Bezoekerscentrum de Boswerf zoekt vrijwilligers! Bezoekerscentrum De Boswerf zoekt voor het seizoen 2002 gastvrouwen/
-heren. Bezoekers (groot en klein) kunnen er in de periode april tot en met oktober terecht voor een expositie, natuurpaden, wandelingen, speelgelegenheid, terras, dieren, kinderpartijtjes enz. Ook worden er speciale natuurrecreatieve activiteiten georganiseerd waaronder de druk bezochte Voorjaarsmarkt en Pompoenenmarkt en kinderactiviteiten in de vakanties! Voor 2002 staat de opening van een heus speelbos op het programma. Kinderen kunnen hier naar hartelust avonturieren.

Het bezoekerscentrum is vanaf april tot en met oktober iedere dinsdag- tot en met vrijdagmiddag en zondagmiddag van 12.00 - 16.30 uur geopend. Voor die dagen zoekt de Boswerf gastvrouwen/ -heren die de bezoekers gastvrij willen ontvangen. U hoeft niet persé bijzonder veel kennis over de natuur te hebben, want u wordt bijgepraat door de medewerkers van De Boswerf. Begin maart wordt er een informatiebijeenkomst gehouden waarin geïnteresseerden alles te horen krijgen over het werken als gastheer/-vrouw. Belangrijk voor het werk is het om het plezierig te vinden te werken met kinderen, ouders, en ouderen die geïnteresseerd zijn in de natuur.
Afhankelijk van het aantal vrijwilligers en afhankelijk van uw wensen kunt u iedere week of bijvoorbeeld eenmaal per maand helpen. U wordt ingewerkt door de vaste pool van gastheren- en vrouwen én betaalde krachten.

Enthousiast geworden of meer weten?
Het bezoekerscentrum vindt u aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch (achter het Hertenkamp).
Voor meer informatie kunt u bellen met het hoofd van het NMC, (hier is De Boswerf een onderdeel van) de heer Frans van Bussel, tel. 6990254. NMC staat voor Regionaal Centrum voor Natuur- en Milieucommunicatie Zeist.
Wilt u zich opgeven als vrijwilliger, neem dan contact op met de bovenstaande persoon of stuur een schriftelijke reactie naar: NMC Zeist, Nic. Beetslaan 2, 3705 SW Zeist.
Proefstemmen

Nog niet helemaal zeker over hoe u op 6 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen uw stem kunt uitbrengen? In de gemeentelijke Publiekshal staat een stemcomputer opgesteld waarop u kunt proefstemmen.