Landelijke Studenten Vakbond


Studentenbond Wit-Rusland aangevallen

Wit Russchische studenten onderdrukt door dictator

Utrecht, 19 februari 2002 - Vrijdag 15 februari jongstleden is de enige onafhankelijke studentenorganisatie van Wit-Rusland, de Belarusian Students Association, aangevallen door gemaskerde en gewapende mannen. De indringers bedreigden bestuursleden en hebben apparatuur zoals computers meegenomen. Volgens de BSA, die recentelijk campagne voerde voor democratische verkiezingen, is dit het werk van het regime van Lukashenko.

Dit nieuws kwam afgelopen weekend binnen bij de Landelijke Studenten Vakbond. Het originele (Engelstalige) persbericht vind je hier. De LSVb werkt al 2 jaar met de BSA aan een project om studentenraden op te zetten door heel Wit Rusland. Daartoe zijn Nederlandse studenten in Wit Rusland geweest en Wit Russen in Nederland. Dit project wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Afgelopen september voerde de BSA een Get Out to Vote campagne, waarin ze studenten opriepen te gaan stemmen. Dit nam Lukashenko, ook wel bekend als de laatste dictator van Europa, hen niet in dank af. In december werd de BSA op aandringen van de autoriteiten door een rechter verboden, onder andere wegens het gebruik van een zwart-wit logo in hun correspondentie. Nu gaat men blijkbaar over op fysiek geweld om de studenten te stoppen.

In december heeft het CDA in de Tweede Kamer hierover vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken. Deze heeft beloofd de kwestie aan de orde te stellen in EU en OVSE verband. Hier zijn nog geen concrete acties uit voort gekomen. De LSVb roept daarom minister Van Aartsen op om nu samen met zijn Europese collegas in actie te komen; Lukashenko niet te erkennen na de schijnverkiezing van september en de recente daden van het bewind hardop af te keuren. Het is bekend dat oppositieleiders zijn vermoord in de aanloop naar de verkiezingen. Anderen zijn naar het buitenland gevlucht. We hopen dat dit niet het lot zal zijn van de studenten die streven naar een democratisch Wit Rusland, aldus Sofie Joosse, voorzitter van de LSVb.

©2000-2002 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden. Colofon