NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN
http://www.advocatenorde.nl

Orde wint NOvA-case

De Nederlandse Orde van Advocaten is zeer verheugd met de uitspraak dat het verbod op geïntegreerde samenwerking tussen advocaten en accountant in stand kan blijven.

Het Hof van Justitie te Luxemburg heeft na een jarenlange procedure tussen Wouters Advocaten (gelieerd aan Arthur Andersen) en de Nederlandse Orde van Advocaten bepaald dat de samenwerkingsverordening van de Orde geen inbreuk maakt op mededingingsregels omdat de Orde zich redelijkerwijs op het standpunt mag stellen dat deze regeling, niettegenstaande de daaruit voortvloeiende mededingingsgevolgen, noodzakelijk is voor de goede uitoefening van het beroep van advocaat.
Het arrest van het Hof heeft tot gevolg dat de Orde haar recht van zelfregulering onverminderd kan blijven uitoefenen. Het Europese Hof heeft geoordeeld dat regelgeving waarvan de Orde redelijkerwijze kan menen dat deze noodzakelijk is voor de handhaving van de essentialia van het beroep van advocaat niet onder de mededingingsregels valt. Het gaat daarbij om regels ter bescherming van de onafhankelijkheid, partijdigheid en vertrouwelijkheid.

De huidige regelgeving van de Orde voldoet aan de thans bevestigde criteria.

Toelichting op het bovenstaande kan verkregen worden bij:

M.W. Guensberg, algemeen deken: 070-3353510 - 06 21296638 J.J.H. Suyver, algemeen secretaris: 070-3353511.

Den Haag, 19 februari 2002

19 feb 02 13:00