Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 februari 2002

VRAGEN VAN DE LEDEN HINDRIKS EN DIJSSELBLOEM (BEIDEN PvdA) AAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

1. Heeft u kennis genomen van het krantenartikel over de introductie in Luxemburg van de BV1/BV2 constructie ?

2. Hoe beoordeelt u deze ontwikkeling?

3. Is het waar dat in Luxemburg fiscale regelingen worden geïntroduceerd die binnen de Europese Unie als schadelijke belastingconcurrentie worden aangemerkt? Zo ja, op welke wijze bent u van plan daarop te reageren?

4. Bent u op de hoogte van de introductie van vergelijkbare regelingen in andere landen van de Europese Unie? Zo ja, welke regelingen en welke EU-landen betreft dat?

5. Bent u voornemens om binnen het Nederlandse fiscale stelsel maatregelen te nemen die schadelijke belastingconcurrentie door andere EU-landen compenseren? Zo ja, welke overwegingen hanteert u daarbij. Zo nee, waarom niet?

6. Wat is de voortgang in Europees verband met betrekking tot de bestrijding van schadelijke belastingconcurrentie?

7. Welke maatregelen beveelt u aan om schadelijke belastingconcurrentie effectiever terug te dringen? Hoe reageren de overige Europese lidstaten op deze voorstellen?

8. Bent u bereid de Kamer een overzicht te verstrekken van als schadelijke belastingconcurrentie beschouwde fiscale regelingen in Europese lidstaten die in de afgelopen twee jaar zijn vervallen?

9. Bent u bereid de Kamer een overzicht te verstrekken van fiscale regelingen in Europese lidstaten die in de afgelopen twee jaar zijn geïntroduceerd en door u als schadelijk worden aangemerkt?

(1) NRC, 18 februari 2002