D66 Hilversum

Erik Boog:
Wachttijden bij de
spoorbomen
moeten korter!

Actueel D66 Hilversum

D66 wil gezamenlijk protest tegen wachttijden spoorbomen

De Hilversumse D66-fractievoorzitter Erik Boog wil dat alle fracties in de Hilversumse gemeenteraad gezamenlijk bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan protesteren tegen de lange wachttijden bij de spoorbomen bij het station. De verwachting is dat medio 2004/2005 een tunnel voor fietsers en voetgangers onder het spoor wordt aangelegd. Boog vindt echter dat ook voor de korte termijn de wachttijden voor de spoorbomen moeten worden verkort.

In Hilversum wordt al jarenlang geklaagd over het wachten voor de gesloten spoorbomen. Daarom is in 1999 onderzoek gedaan naar een dwarstunnel onder het spoor om de problematiek op te lossen. Volgende week wordt in de commissie Verkeer en Buurt een vervolgonderzoek besproken naar een tunnel die ter hoogte van het Teleac-gebouw onder het spoor zou moeten gaan. Het ministerie heeft ook al ca. 10 miljoen gereserveerd voor deze tunnel.

Boog is blij dat zo'n tunnel er over enkele jaren zal komen. Maar hij vindt dat tot die tijd Hilversum zich niet mag neerleggen bij de huidige wachttijden. Boog: "Ook op de korte termijn moet er iets veranderen. Die wachttijden zijn echt onacceptabel en de bediening van de spoorbomen is vaak onbegrijpelijk. De spoorbomen blijven ook dicht als er lange tijd geen trein voorbijkomt. Of ze gaan ineens open zonder dat er een trein voorbij is gekomen."

Boog heeft weinig begrip voor de bediening van de spoorbomen. "Ik ben er van overtuigd dat het beter kan. Ik vraag mij af of die wachttijden echt noodzakelijk zijn op grond van de normen die de Nederlandse Spoorwegen moeten hanteren. Sinds de bediening vanuit Amersfoort gebeurt en niet meer vanuit Hilversum is de situatie ernstig verslechterd. Het kan niet alleen door de nieuwe dienstregeling van de laatste jaren komen."

Boog constateert dat diverse wethouders al jarenlang met de NS overleggen over onder meer de wachttijden bij de gesloten spoorbomen. "Maar ik heb van de NS nooit zwart op wit een helder verhaal gezien dat de situatie niet verbeterd kan worden. Daarom moeten we gezamenlijk als politiek op onze strepen gaan staan en eisen dat er wat gebeurt. Hilversum heeft wel alle lasten, maar niet de lusten. De Intercity rijdt ons voorbij en we worden opgescheept met enorme wachttijden. De NS moet nu eens een gebaar maken naar de Hilversumse bevolking."

D66 zal volgende week maandag in de commissie Verkeer en Buurt aandringen op het gezamenlijke protest. Boog sluit ook niet uit dat de Hilversumse bevolking betrokken gaat worden bij eventuele acties. "Als de NS niet luistert, dan moeten de Hilversummers hun stem laten horen."

18-02-02

Terug naar actueel


D66 HILVERSUM

Telefoon/fax:
035 - 6221539

Post naar:
D66-fractie
Gijsbrecht van Amstelstr. 105-B 1214 AW Hilversum