FNV BOUW

Acties in de bouw onvermijdelijk na dictaat werkgevers

Er komen acties in de bouw nu de werkgevers vandaag opnieuw weigerden serieus te onderhandelen over de nieuwe bouw-CAO. Voorafgaand aan de zesde onderhandelingsronde gaven de werkgevers te kennen dat zij eerst de reisurenregeling willen verslechteren. Desgevraagd weigerden ze te onderhandelen over het totale pakket voorstellen. Dit is een dictaat vooraf en de bonden vinden een dergelijke manier van onderhandelen onacceptabel. De bonden zullen nu noodgedwongen overgaan tot het voeren van acties om te komen tot onderhandelingen over een volwaardige CAO.

Al sinds december proberen de bonden constructief in gesprek te komen met de werkgevers over de bouw-CAO. Maar vijf ronden lang blokkeerden werkgevers iedere poging om over het totale voorstellenpakket te onderhandelen. Zij wilden slechts praten over hun eigen voorstel om de reisurenregeling aan te passen. De bonden toonden zich bereid om binnen de context van het hele voorstellenpakket te spreken over een evenwichtige aanpassing van de reisurenregeling. Maar die handreiking is door de werkgevers niet opgepakt.

Door de onredelijke opstelling van werkgevers zijn acties onvermijdelijk geworden. De werknemers in de bouw zitten al sinds 31 december zonder CAO. Zij hebben onderhand recht op duidelijkheid over hun arbeidsvoorwaarden. De bondsbesturen van de drie bonden komen morgen bijeen om zich te beraden over de invulling van de acties. Dan zal ook worden besloten over het inrichten van een landelijk actiecentrum.

Voor de redactie,