Lankhorst Public Relations

Record Nederlanders naar Nieuw-Zeeland

Nijmegen, 19 februari 2002

Record aantal Nederlanders naar Nieuw-Zeeland

Het aantal Nederlanders dat naar Nieuw-Zeeland reist, overtrof in 2001 de grens van 25.000. Een nieuw record. De stijging ten opzichte van 2000 bedroeg ruim 5 procent. Minder dan verwacht, maar volgens Tourism New Zealand volledig toe te schrijven aan de afgenomen reislust na de aanslagen op 11 september jl. in New York.

Nieuw-Zeeland is puur én hot. Wereldwijd groeit de belangstelling voor het land van de Maori. Het verkeersbureau timmert met de campagne `100% Pure New Zealand' flink aan de weg en de film The Lord of the Rings zet Nieuw-Zeeland nog eens extra in de schijnwerpers.

De bezoekerscijfers bevestigen de toenemende populariteit. In 2001 bezochten 1,9 miljoen toeristen het land, waaronder 25.164 Nederlanders. Een jaar eerder waren dat er nog 1,78 miljoen, waarvan 23.873 landgenoten. De top 5 van buitenlandse bezoekers bestaat uit Australiërs, Amerikanen, Japanners, Engelsen en Koreanen.

Groeiend aanbod
Het groeiende aanbod van reizen naar Nieuw-Zeeland onderstreept eveneens de toenemende belangstelling. Steeds meer touroperators nemen het land op in hun gidsen. Sommige geven zelfs een aparte Nieuw-Zeeland brochure uit. Airtrade is daar een voorbeeld van. In maart 2002 presenteert deze reizenaanbieder voor de eerste maal een aparte Nieuw-Zeeland reisgids.

De film The Lord of the Rings (In de ban van de Ring) zal de aantrekkingskracht van Nieuw-Zeeland verder vergroten. Het eerste deel van het driedelige epos groeide de afgelopen maanden overal uit tot een geweldige kaskraker. Met 13 Oscar-nominaties is de geheel in Nieuw-Zeeland opgenomen rolprent de film van 2001. Eind 2002 verschijnt deel 2 en eind 2003 het slot. Op de Vakantiebeurs in Utrecht werd het verkeersbureau overladen met vragen over de filmlocaties. Fans van The Lord of the Rings kunnen in Nieuw-Zeeland het spoor van hoofdrolspeler Frodo volgen. Meer weten...www.thefellowship.nl, www.filmnz.com).

Klik op purenz.com
Recent verscheen het jaarlijkse informatiemagazine over Nieuw-Zeeland. Minder omvangrijk dan vorige jaren, omdat steeds meer reizigers gebruik maken van internet. De brochure bevat dan ook tientallen adressen van websites. Belangrijkste informatiebron voor internetgebruikers is de uitgebreide website van Tourism New Zealand. Via www.purenz.com kan de vakantieganger thuis praktisch alle informatie over het land opzoeken.

Noot aan de redactie (