Dienst uitvoering en toezicht Energie

Dienst uitvoering en toezicht Energie

Persbericht 02-01

Den Haag, 19 februari 2002

DTe treedt op tegen overtredingen Elektriciteitswet

De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) heeft een aantal marktpartijen een bindende aanwijzing opgelegd. Gebleken is dat deze partijen in de zomer van 2001 de Elektriciteitswet 1998 hebben overtreden. Met de bindende aanwijzing dwingt DTe de bedrijven passende maatregelen te nemen waardoor in de toekomst aan de bepalingen van de Elektriciteitswet wordt voldaan.

Uit diepgaand onderzoek blijkt dat de bedrijven afgelopen zomer de aan hen toegewezen importcapaciteit op het grensoverschrijdende net niet of niet volledig ingeboden hebben op de Amsterdam Power Exchange (APX). Dit is verplicht om één markt voor importcapaciteit van de volgende dag ('day-ahead') te creëren.

Daarnaast zijn bindende aanwijzingen opgelegd aan enkele marktpartijen die beschikten over een hoeveelheid transportcapaciteit op het grensoverschrijdende net die groter was dan de toegestane 400 MW. De Elektriciteitswet stelt deze grens om te voorkomen dat één of enkele partijen alle importcapaciteit in hun bezit krijgen, waardoor zij de prijzen kunnen beïnvloeden.