Provincie Groningen

Groningen, 19 februari 2002 Persbericht nr. 21

GS informeren PS over stand van zaken bij PPG

In een brief van dinsdag 12 februari informeert het college van GS de Groningse Staten over de voortgang van de procedures bij glasvezelfabriek PPG te Westboek.
De Provincie bereidt een nieuwe vergunning voor PPG voor, deze gaat de vergunning uit 1985, inclusief de wijzigingen in de periode 1985-2001 vervangen. Dit is ook conform het advies van de Raad van State in december 2001. Dit werd uitgebracht naar aanleiding van bezwaren aangetekend door de dorpsvereniging Westerbroek en de Milieufederatie. In de conceptaanvraag maakte PPG bekend de productiecapaciteit te willen uitbreiden. Dit betekent dat moet worden nagegaan of een milieueffectrapportage moet worden gedaan.

Vanwege deze MER-beoordeling kan niet op korte termijn een nieuwe vergunning worden opgesteld. Daarom hebben GS besloten tot actualisering van de huidige vergunning. Binnenkort zal het college het ontwerpbesluit vaststellen. Deze zal voorzien in:
1. sanering oven 609 per 1-1-2003;

2. sanering oven 607 per 1-1-2005;

3. emissie-eisen ovens 607, 608, 609 en finishafdeling;
4. emissiemeetverplichtingen;

5. voorwaarden t.b.v. opslag van het residu van de gaswassers.
Voor de bestrijding van de emissies van glasovens zijn in het begin van de jaren negentig nationale afspraken gemaakt tussen de overheden en de glasindustrie. De bedrijven moesten maatregelen treffen ten aanzien van emissies NOx en SO2 en voor stof, fluoride en chloride. Om de NOx en SO2 emissies (de zogenoemde verzurende emissies) te beperken is een rookgasreiniger geplaatst op de eerste oven die in gebruik is. Deze toont zeer goede resultaten.

Voor een kopie van de brief aan Provinciale Staten of meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Nieman, 050- 3164982.