Gemeente Den Haag

2002-02-19: Start tandartsenpraktijk dak- en thuislozen in MCH Westeinde

Feestelijke start op 22 februari van voor Nederland unieke tandartsenpraktijk in Den Haag

Vrijdag 22 februari 2002 is de officiële start van een tandartsenpraktijk voor Haagse dak- en thuislozen in het MCH Westeinde. Wethouder Jetta Klijnsma (Welzijn) en de heren Arnoud Boesten (Raad van Bestuur MCH), Frans van Nugteren (één van de vier deelnemende tandartsen) en een vertegenwoordiger van de Haagse dak- en thuislozen openen op 22 februari om 14.00 uur de praktijk op ludieke wijze: zij poetsen samen hun tanden. Dit symboliseert de eerste stap op weg naar een goed gebit.

Het initiatief voor deze praktijk is van de gemeente Den Haag en is uitgewerkt door de GGD. De gemeente vindt het belangrijk dat de veelal slechte gebitten van de Haagse dak- en thuislozen op een goed basisniveau worden gebracht. Een goed gebit voorkomt namelijk ontstekingen en andere medische problemen en het geeft de betrokkenen een beter gevoel van eigenwaarde. Den Haag is hiermee de eerste Nederlandse gemeente met zo'n soort tandartsenpraktijk. De feestelijke start is in de Marijnenzaal op de 1e etage van het MCH Westeinde (Lijnbaan 32 in Den Haag).

Onder dak- en thuislozen bestaat grote behoefte aan tandartszorg. Particuliere tandartspraktijken zijn vaak niet ingericht voor het leveren van zorg aan dak- en thuislozen. In Den Haag zijn ongeveer
1.000 dak- en thuislozen. Alleen de Haagse dak- en thuislozen die ziekenfonds- en tandartsverzekerd zijn (bijvoorbeeld via een uitkering) komen in aanmerking voor deze tandartspraktijk.

Dit tandartsenproject is een proef van twee jaar. De praktijk in het MCH houdt vanaf 8 maart aanstaande één dag per week spreekuur. Casemanagers van de Haagse GGD begeleiden de dak- en thuislozen naar de praktijk (afspraken maken, vervoer). Dat gebeurt in overleg met maatschappelijke- en opvanginstellingen als de KesslerStichting, het Leger des Heils, de Stichting Adena, Parnassia en Drugpunt. Dak- en thuislozen kunnen niet rechtstreeks naar de praktijk. De GGD verzorgt ook de administratieve afwikkeling met de ziektekostenverzekeraars.

'Kauwvermogen' en 'frontje'
De tandartsen in deze bijzondere praktijk zorgen dat gebitten van dak- en thuislozen eerst op een goed basisniveau (een goed 'kauwvermogen') worden gebracht Ze vertellen de cliënten hoe een gebit wordt verzorgd en wanneer mensen weer terug moeten komen voor controle. Ook zorgen ze ervoor dat het zichtbare gebit ('frontje') er weer redelijk uit komt te zien.

Voor plotselinge klachten aan het gebit moeten de dak- en thuislozen niet naar deze praktijk maar - zoals gebruikelijk- naar de reguliere tandartsen voor spoedhulp of eventueel naar de Spoedeisende Eerste Hulp van de diverse ziekenhuizen.

Mensen en middelen
De gemeente Den Haag stelt voor de complete inrichting en uitrusting van de praktijk éénmalig circa 68.000 (fl. 150.000,-) beschikbaar. Daarnaast staat zij jaarlijks garant voor maximaal 22.690 (fl. 50.000,-) voor onvoorziene kosten. Het MCH biedt een ruimte aan in het ziekenhuis aan het Westeinde. Vier tandartsen bieden hun deskundigheid aan. Zij zijn enthousiast over dit project en gemotiveerd om dak- en thuislozen te behandelen. Ze worden ondersteund door een tandartsassistent(e). De administratieve rompslomp is hun uit handen genomen en ze lopen geen financiële risico's. De ziektekostenverzekeraars leverden ook een belangrijke bijdrage aan dit project.
last update: 19 februari 2002 ;pag.: 11346; auteur: 10;cat.: 17 Uw