Ingezonden persbericht

WOONBOND PERSBERICHT

Verhuiskostenvergoedingen: te laag en te verschillend

Woonbond opent meldpunt verhuiskostenvergoeding

De Nederlandse Woonbond opent een meldpunt voor huurders met vragen over verhuiskostenvergoedingen bij gedwongen verhuizingen. Daar kan men ook de ervaringen melden, die men heeft opgedaan. De Woonbond werkt aan de samen-stelling van een zwartboek, om duidelijk te maken dat er een betere regeling no-dig is. De vergoedingen blijken in de praktijk vaak veel lager te zijn dan de kosten waar huurders mee worden geconfronteerd. Bovendien ontvangt de huurder in de ene gemeente veel meer dan in de andere gemeente.

Er zijn gemeenten waar de huurder 2.000 euro ontvangt, terwijl die in andere gemeenten kan oplopen tot bedragen rond de 4.500 euro. Als de bedragen wor-den vergeleken met de door het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlich-ting) berekende kosten van een verhuizing, dan blijkt dat huurders er in de mees-te gevallen zwaar bij inschieten. Een verhuizing waarbij de werkzaamheden moe-ten worden uitbesteed kost al gauw 6.885 euro (f 15.172,-). Als het schilder-werk in slechte staat verkeert en er een tuin is die moet worden opgeknapt kost een verhuizing minimaal 10.697 euro (f 23.572,-). Daar kunnen dan de kosten van een dubbele maandhuur nog bijkomen.

Het is niet gelukt om met Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties, algemene richtbedragen zijn af te spreken. De Woonbond vindt dat onacceptabel en richt zich nu tot de Tweede Kamer met een pleidooi om de wet zo te wijzigen dat de rechter een volledige vergoeding kan toekennen van alle kosten die een gedwongen verhuizing met zich meebrengt.

Het meldpunt is bereikbaar via het telefoonnummer van de Huurderslijn, telefoon 020 551 77 55. Bellers hoeven geen lid te zijn van de Woonbond. Het meldpunt is bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 13.00 uur en dins-dagavond tussen 18.30 en 20.00 uur.

U02.157
19 februari 2002
Voor nadere informatie kunt u bellen met Hans Roseboom, tel. 06 22465543.