Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 9

TUMULT debat 'Slag in de lucht? 30 jaar Rapport van de Club van Rome'

SLAG IN DE LUCHT?
30 jaar Rapport van de Club van Rome
In 1972 voorspelde het Rapport van de Club van Rome een sombere en dramatische toekomst. Na 30 jaar maken we de balans op in het TUMULTdebat in de Lutherse kerk in de Hamburgerstraat op 26 februari. Was het een slag in de lucht?

In 1972 verscheen van de hand van Dennis Meadows van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een rapport getiteld De grenzen aan de groei, bekend geworden als het Rapport van de Club van Rome. In het onderzoek werd een analyse gegeven van de wereld zoals die Ñ bij ongewijzigd beleid Ñ er over 30 jaar uit zou zien. Het rapport was uitgevoerd in opdracht van de Club van Rome, een groep van particulieren uit alle werelddelen die verontrust was over uitputting van grondstoffen en de vervuiling van het leefmilieu op aarde. In het rapport werd gewaarschuwd voor de dramatische veranderingen in politieke, sociale en economische systemen. De toekomst zag er somber uit. Nu, 30 jaar verder, lijken de voorspellingen van Meadows niet te zijn uitgekomen. Maar bedriegt ons oog ons niet? Wanneer de crises niet zijn uitgekomen, komt dat dan door het aanpassingsvermogen van het politieke en economische systeem? Heeft de wereldpolitiek actief gereageerd op de waarschuwingen en zijn de zaken definitief ten goede gekeerd? Welke belangrijke veranderingen zijn er doorgevoerd in grondstoffen- en energieverbruik, waardoor de trends zijn om gebogen? Welke verschuivingen zijn er überhaupt opgetreden in de wereldeconomie die de conclusies van het Rapport op losse schroeven hebben gezet?

Onder leiding van Gerdie Snellers, journalist KRO-radio, debatteren Wouter van Dieren, lid van de Club van Rome en directeur Inst. voor Milieu- en Systeemanalyse (IMSA), Jaqueline Cramer, hoogleraar milieuvraagstukken Erasmus Universiteit Rotterdam, Jozef Keulartz, filosoof Landbouwuniversiteit Wageningen, en Aart de Zeeuw, hoogleraar milieu-economie Katholieke Universiteit Brabant.

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree Eu 3,50 /CJP & U-Pas EU2. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.