Ingezonden persbericht

Persbericht 19 februari 2002

Vrijplaats Koppenhinksteeg opnieuw naar Commissie voor Beroep- en Bezwaarschriften

Sympathisanten en vertegenwoordigers van de Vrijplaats Koppenhinksteeg in Leiden zullen aanstaande vrijdag, 22 februari, opnieuw hun bezwaren tegen de gemeentelijke bouwplannen voor de Koppenhinksteeg uiteen zetten aan de Commissie voor Beroep- en Bezwaarschriften. In de Vrijplaats Koppenhinksteeg is een aantal ideële organisaties gevestigd, zoals de Weggeefwinkel, de Fabel van de Illegaal, het in Las Vegas gehuisveste biologisch dag - en eetcafé, activiteitencentrum Bar en Boos en de alternatieve boekwinkel- en voedselcoöperatie Tegengif. Als het echter aan het Leidse College van B & W ligt, moeten deze initiatieven wijken voor luxe koopappartementen en bedrijfs- en winkelruimtes. De in de Koppenhinksteeg gevestigde organisaties verzetten zich hier al jaren tegen.

Het eerste deel van de zitting van de Commissie voor Beroep en Bezwaarschriften over de Vrijplaats vond plaats op 11 januari jl. Deze zitting moest toen echter voortijdig worden afgebroken, omdat deze volgens de voorzitter te rumoerig was. In werkelijkheid had men echter te weinig tijd gereserveerd voor de behandeling van de 600 bezwaarschriften, was de commissie een groot aantal bezwaarmakers vergeten uit te nodigen en moest bovendien de raadszaal gereed worden gemaakt voor een receptie. Veel bezwaarmakers kwamen daarom niet toe aan hun mondelinge toelichting. Op 22 februari aanstaande, om 10:00 's ochtends, wordt de zitting vervolgd. De nog niet aan bod gekomen bezwaarmakers krijgen de gelegenheid alsnog hun bezwaar mondeling toe te lichten en de gemeente zal zich ter plaatse tegen de bezwaren moeten verweren.

Alle in de Vrijplaats Koppenhinksteeg gevestigde initiatieven willen graag in de Koppenhinksteeg gevestigd blijven. Op 9 februari jl. organiseerde de Vrijplaats een demonstratie door het centrum van Leiden, om deze eis kracht bij te zetten. De Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK), de officiële vertegenwoordiger van EuroDusnie en bar en Boos, heeft deze week een financieringsplan bij de gemeente Leiden ingediend, opgesteld door het projectbegeleidingsbureau De Verandering uit Utrecht. Volgens dit plan worden de vervallen panden gerenoveerd en daarna, via beheerderstichting SVK en met een "maatschappelijke huur" verhuurd aan de Vrijplaatsorganisaties. De SVK hoopt op een positieve reactie van de gemeente op dit plan.

De zitting van de Commissie voor Beroep- en Bezwaarschriften begint aanstaande vrijdag om 10:00 in de Raadszaal van het Leidse Stadhuis, en is openbaar toegankelijk.

einde persbericht

Vereniging Vrienden Vrijplaats Koppenhinksteeg
Postbus 2228
2301 CE Leiden
vvk@koppenhinksteeg.nl
http://www.koppenhinksteeg.nl
telefoon: 06 23390616