Voorlichtingsbureau Vlees

Persbericht d.d. 2/18/2002

18-02-2002: vleeskeurmerk PVE/IKB niet misleidend

De campagne van het Voorlichtingsbureau Vlees voor het Vleeskeurmerk PVE/IKB is niet misleidend. Stichting Wakker Dier maakt uit een uitspraak van de Reclame Code Commissie ten onrechte op dat dit wél het geval is.

Op 14 februari jl. heeft de Reclame Code Commissie (RCC) uitspraak gedaan over een uiting in het jongerenblad Break Out. De uitspraak van het Voorlichtingsbureau Vlees over ijzer in vlees wordt als misleidend bestempeld. Het betreft hier de zinsnede er zit heemijzer in en dat heb je nodig om je fit te voelen. Dit ijzer zit alleen in vlees. Deze formulering is onzorgvuldig en zou moeten luiden: Er zit ijzer in en dat heb je nodig om je fit te voelen. In vlees zit heemijzer, de ijzersoort die je lichaam het beste opneemt.

In een persbericht, uitgebracht door Stichting Wakker Dier (18 februari 2002), wordt echter gesuggereerd dat de reclamecampagne voor PVE/IKB-varkensvlees misleidend is. De uitspraak van de RCC heeft echter geen betrekking op de PVE/IKB campagne. Hier is de Stichting Wakker Dier zelf misleidend bezig!

Het Vleeskeurmerk PVE/IKB heeft geen betrekking op huisvestingsnormen voor varkens. Onze reclame uitingen wijzen hier dan ook niet op. De normen in PVE/IKB hebben met name betrekking op voedselveiligheid en hygiëne en de uitgevoerde extra controles. Op de extra uitgevoerde controles wordt gewezen met de uitdrukking extra gecontroleerd. Voor consumenten die hogere eisen verlangen van varkenshuisvesting, bestaat de scharrelvarkens regeling, die ook PVE/IKB als basis heeft.

Het lijkt er dus op dat Stichting Wakker dier bij het lezen van de uitspraak van de RCC dus minder wakker was, dan haar naam suggereert.