Provincie Limburg

UPC moet L1 doorgeven in Mook en Middelaar

UPC MOET L1 DOORGEVEN IN MOOK EN MIDDELAAR

Het Commissariaat voor de Media in Hilversum heeft in een bezwaarschriften-procedure beslist dat kabelexploitant UPC in de Limburgse gemeente Mook en Middelaar de programma's van L1 (de stichting Omroep Limburg) moet doorgeven. Het Commissariaat blijft daarmee bij haar eerder ingenomen standpunt en verwerpt de argumenten van UPC om niet aan de doorgifte mee te werken.

UPC had bezwaar aangetekend tegen de beslissing van het Commissariaat voor de Media d.d. 27 november 2001, waarin aan UPC de aanwijzing werd gegeven binnen drie maanden het programma van L1 (de stichting Omroep Limburg) door te geven in Mook en Middelaar. Omdat de kabel in die gemeente onderdeel uitmaakt van een grotendeels in Gelderland gelegen netwerk weigerde UPC om L1 door te geven. UPC beroept zich daarbij onder meer op de hoge kosten van de doorgifte. Zowel de gemeente, L1 (de stichting Omroep Limburg) als de provincie Limburg hebben er in een hoorzitting op 8 februari bij het Commissariaat voor de Media op aangedrongen de aanwijzing aan UPC te handhaven en deze kabelexploitant te blijven verplichten L1 door te geven.

Kabelexploitant UPC is door het Commissariaat op alle punten in het ongelijk gesteld. Wel heeft het Commissariaat het verzoek van UPC om opschortende werking van de aanwijzing ingewilligd en alle partijen in de gelegenheid gesteld om vóór 1 maart een bevredigende oplossing te vinden. Inmiddels heeft de technisch deskundige, die L1, de gemeente en de Provincie gezamenlijk hebben ingeschakeld een technisch alternatief opgesteld en UPC namens deze partijen uitgenodigd om op korte termijn hierover te overleggen.
Met de nu voorliggende beslissing van het Commissariaat gaan L1, Provincie en gemeente er nadrukkelijk van uit dat het mogelijk moet zijn in dit overleg overeenstemming te bereiken over een op korte termijn te realiseren oplossing voor de doorgifte van L1 in Mook en Middelaar.
19-2-2002 17:09