Limburgs Museum


Toegevoegd: 19-2-2002

'Limburgse' speelfilms centraal in museum Venlo

FILM - Het Limburgs Museum in Venlo houdt zondag een filmmiddag. De vertoonde films hebben op de een of andere manier allemaal een associatie met Limburg. Kaskrakers zoals Ciske de Rat en Allerzielen zijn bij veel filmliefhebbers bekend. Maar niet iedereen weet dat de grote man achter deze films de uit Maastricht afkomstige regisseur Guido Pieters is. Allerzielen is een van de drie films die wordt vertoond. Allerzielen kan omschreven worden als een experimentele film over leven en dood, waarin symbolische beeldtaal en verstomde geluiden een belangrijke rol vervullen.

De tweede film die vertoond wordt, is Het geheim van het staal, een stomme speelfilm van de Franse regisseur Alfred Machin uit 1912. De associatie met Limburg is dat dit melodrama gesitueerd is in de omgeving van Maastricht. Het verhaal, een tranentrekker, gaat over een staalarbeider die verleid wordt tot het aannemen van steekpenningen. Op die manier zou hij de bruidschat voor zijn lief kunnen betalen.

Viva Boer Gerrit tot slot is de eerste lange speelfilm van de uit Bunde afkomstige cineast Hans Heijnen. Voor de VPRO draaide Heijnen deze speelfilm in 1999, waarin Kees Hulst de naïeve boer Gerrit speelt die financieel en mentaal wordt uitgekleed door de vrouw met wie hij meende oud te worden. De filmmiddag in het Limburgs museum duurt van 14.30 tot 16.30 uur.