Amersfoort krijgt Regionaal Anti-Discriminatiebureau

datum: 19 februari 2002

Bestrijden van discriminatie is een vitaal onderdeel van het integratiebeleid van Amersfoort.
Om die reden heeft de gemeente in 2001 bij het rijk een subsidie aangevraagd waarmee het huidige meldpunt discriminatie van Amersfoort kan worden uitgebouwd tot een Regionaal Anti-Discriminatiebureau Eemland. Onlangs is deze subsidie (¤ 130.689,-/ fl. 288.000,66) toegekend. Daarmee heeft het huidige meldpunt het groene licht voor uitbreiding.
Het nieuwe Anti-Discriminatiebureau zal naast het afhandelen van klachten en meldingen, ook intensief werken aan preventie, bijvoorbeeld via voorlichting.

De minister van Grote Steden en Integratiebeleid wil de bestrijding van discriminatie op lokaal niveau stimuleren. Daarom geeft hij de mogelijkheid tot een eenmalige bijdrage ter stimulering van de professionalisering van anti-discriminatiebureaus. Met deze middelen en een extra investering door de gemeente, kan het huidige meldpunt discriminatie bij het Instituut Sociale Raadslieden (ISR), worden uitgebreid tot een Anti-Discriminatiebureau (ADB) met regionale reikwijdte.
Naast de incidentele subsidie van ¤ 130.689,- (fl. 288.000,66) heeft de gemeente een structurele subsidie vastgesteld op ¤ 22.500,- (fl. 49.583,47) voor 2002 en 2003.

Het is de taak van het ADB om discriminatie op grond van leeftijd, handicap, etnische herkomst, seksuele voorkeur, sekse, levensovertuiging, of op welke grond dan ook, te signaleren, bestrijden én te voorkomen. Een van de eerste activiteiten die het ADB gaat oppakken is de start van een campagne die de bekendheid van het bureau moet vergroten. Daarnaast zal het ADB ook veel aandacht besteden aan het verbeteren van de afhandeling en de registratie van klachten die binnenkomen.
In de loop van het jaar zal het ADB plannen ontwikkelen voor de manier waarop de voorlichting aan burgers zal moeten plaatsvinden. Verdere plannen zijn het uitbouwen van het overleg met het Openbaar Ministerie en politie en het op termijn ontwikkelen van een eigen website.

Het plan voor een regionaal Anti-Discriminatiebureau is opgesteld door de gemeente in samenwerking met het ISR. Het nieuwe ADB zal als zelfstandige werkeenheid worden ondergebracht bij het ISR. Het bureau nieuwe stijl zal in april officieel van start gaan, maar burgers kunnen ook nu al met discriminatieklachten terecht bij het huidige meldpunt.

Naar hoofdpagina persberichten