---

Ministerie van Defensie



---

Marechaussee en politie rollen netwerk mensenhandel op

19-02-2002

De Koninklijke Marechaussee en de politie hebben vandaag (19 februari) acht verdachten aangehouden die worden verdacht van mensenhandel, valsheid in geschrifte en poging tot oplichting. De acht, drie vrouwen en vijf mannen, allen van Nigeriaanse afkomst en in leeftijd variërend tussen 20 en 25 jaar, werden aangehouden bij huiszoekingen op vijftien plaatsen in Nederland. De huiszoekingen en aanhoudingen vloeien voort uit een in september 2000 gestart onderzoek. Hierbij was ook de unit Grensoverschrijdende Criminaliteit van het district Gelderland, Overijssel en Flevoland van de Koninklijke Marechaussee betrokken.

Sinds het begin van het onderzoek hebben gemiddeld 15 tot 20 rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee en de politie Gelderland-Midden aan de zaak gewerkt. Het onderzoek richtte zich op een criminele organisatie uit Nigeria waarbij meisjes en vrouwen geronseld maar soms ook gekocht werden voor de prostitutie in West-Europa. Inmiddels heeft de recherche dossiers over 28 vrouwen samengesteld. Het onderzoek richt zich ook op het achterhalen van de identiteit van de slachtoffers en hun verblijfplaats.

In het kader van het onderzoek zijn niet alleen in Nederland huiszoekingen gedaan maar ook in Zwitserland en Duitsland. Bij het onderzoek in Nederland zijn ondermeer valse cheques met een waarde van 1 miljoen euro in beslaggenomen. Bij de acties van vanmorgen waren 150 politiemensen en marechaussees betrokken. De leiding van het rechercheteam hoopt de zaak binnen drie maanden af te ronden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.