Gemeente Waalre

STARTHANDELING AANLEG BRUG VAN DIEPENVOORDE

Waalre, 12 februari 2002 - Op dinsdag 19 februari aanstaande wordt om 15.00 uur, in het bijzijn van vertegenwoordigers van de gemeente, van Hurks Bouw & Vastgoed BV en van de eigenaren van de gebouwen in Park Diepenvoorde, de handeling verricht die de start van de aanleg van de Brug van Diepenvoorde markeert.

Deze bestaande brug over de Tongelreep nabij Park Diepenvoorde krijgt dit voorjaar een nieuw en aansprekend gezicht aangemeten. Naar verwachting wordt het werk in 2002 opgeleverd.

Aanleiding en doel

In haar huidige vorm valt de brug over de Tongelreep (Burg. Mollaan) nauwelijks op als brug. Het riviertje, een belangrijk element in het aangrenzende Natuurbouwplan Diepenvoorde, stroomt er bijna ongemerkt onderdoor.

Door de brug op te waarderen worden zowel de Tongelreep als het totale natuurbouwplan geaccentueerd. Tevens ontstaat daarmee een entree tot Park Diepenvoorde, die bij het kantorencomplex aansluit.

Uitvoering

Aan de verkeerskundige indeling van de brug (twee rijbanen met aan weerszijden vrijliggende voetpaden en vrijliggende fietspaden) wijzigt niets. De opwaardering wordt bereikt door de brug opvallender en aansprekender vorm te geven.

Zo wordt de Brug van Diepenvoorde (zie ook bijgaande schets) aan haar beide zijkanten voorzien van een uit stalen kokers vervaardigde leuning. De rijbanen worden aan beide zijden gemarkeerd door vier zuilen. De twee zuilen die aan dezelfde zijde van de rijbanen staan, worden telkens met elkaar verbonden door middel van een laag muurtje.

In de top van de zuilen, die circa 5,5 meter hoog zullen worden, wordt verlichting aangebracht. De zuilen aan weerszijden van de weg staan niet recht tegenoverelkaar, maar verspringen enkele meters. Ze gaan als het ware mee met de Tongelreep, die schuin onder de brug doorstroomt.

Geschenk

De Brug van Diepenvoorde is een geschenk van Hurks Bouw & Vastgoed BV aan de gemeente Waalre. De gemeenteraad zal in een van haar volgende vergaderingen een voorstel tot aanvaarding van dit geschenk behandelen.