Gemeente Helmond


19 februari 2002
Gemeentebestuur wil meewerken aan uitbreiding Asielzoekerscentrum (AZC) aan Deurneseweg

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers in ons land. Enige tijd geleden heeft het COA aan het College van Burgemeester en Wethouders gevraagd om mee te werken aan de uitbreiding van het asielzoekerscentrum (AZC) aan de Deurneseweg. Na een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek heeft het College van B & W besloten om mee te werken aan de uitbreiding. Voorwaarde is wel dat ook de gemeenteraad hiermee instemt. Momenteel biedt het AZC plaats aan maximaal 300 asielzoekers. Na de uitbreiding kunnen er maximaal 450 asielzoekers worden opgevangen.

Dringende behoefte aan extra opvangplaatsen
Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) geeft landelijk uitvoering aan de opvang van asielzoekers en is verantwoordelijk voor het realiseren van voldoende plaatsen in opdracht van de centrale overheid. Op 1 april 2001 is de Nieuwe Vreemdelingenwet ingevoerd. Door die nieuwe wet zullen asielzoekers op termijn korter in de centrale asielzoekersopvang verblijven. Echter de bestaande voorraad aanvragen moet nog volgens de huidige procedure afgewerkt worden. De verwachting is daarom dat de behoefte aan opvangplaatsen de komende jaren nog hoog blijft. Op dit moment heeft het COA ongeveer 84.000 opvangplaatsen in diverse opvangcentra. De prognose is, dat er aan het eind van dit jaar circa 90.000 nodig zullen zijn.

Verbouwing en nieuwbouw
Om meer asielzoekers in het AZC in Helmond te kunnen huisvesten, zal het bestaande gebouw intern verbouwd moeten worden. Bovendien zal er op het achterterrein (waar nu nog de houten lokalen staan) nieuwbouw komen.
Het hoofdgebouw en de portierswoning zijn aangewezen als Rijksmonument, vandaar dat de geplande verbouwing van het hoofdgebouw een geheel interne aangelegenheid is. De kantoor- en overige voorzieningenfuncties komen straks in het hoofdgebouw. Binnen het hoofdgebouw blijft verder nog ruimte gereserveerd voor zo'n 240 asielzoekers.
De houten gebouwen achter het hoofdgebouw (waar o.a. de kantoren en de school zitten) verdwijnen. Hiervoor in de plaats wordt een nieuw woongebouw neergezet. Totaal worden er in het nieuwe woongebouw zo'n 210 asielzoekers gehuisvest. De concrete invulling van de vormgeving en de situering van de nieuwbouw ligt ter bespreking voor bij de Monumentencommissie en de Welstandcommissie.

Verplaatsing school
Door de nieuwbouw is er geen plaats meer voor school De Boog, die nu nog gebruikt maakt van de houten lokalen achter het hoofdgebouw. Het schoolbestuur heeft kenbaar gemaakt om het gebouw van de voormalige basisschool De Torelaar aan het Groningenhof te willen betrekken. Hierover zal nog nader overleg plaatsvinden.

Planning
Als de gemeenteraad instemt met de plannen, dan zullen de verdere voorbereidingen (ontwerp, bestekken, vergunningprocedure) gestart kunnen worden. De planning is om de voorbereidingen in augustus van dit jaar af te kunnen ronden. Daarna zou begonnen kunnen worden met de daadwerkelijke nieuwbouw en verbouw. Dat zal vermoedelijk een jaar duren.

Verkoop gebouw Christus Koning
Het gebouw Christus Koning is eigendom van de gemeente en wordt momenteel verhuurd aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. De bedoeling is om het gebouw te verkopen aan het COA voor een bedrag van ongeveer ¤ 3.000.000,=. De kosten van verbouwing en nieuwbouw zijn voor rekening van het COA.

Bestuursovereenkomst
Verder dient er een nieuwe bestuursovereenkomst gesloten te worden. In de bestuursovereenkomst is een aantal specifieke voorwaarden opgenomen. Zo wordt de overeenkomst aangegaan voor onbepaalde tijd. Na 15 jaar hebben beide partijen ieder afzonderlijk het recht om de bestuursovereen-komst schriftelijk op te zeggen, met inachtneming van een opzegtermijn van 2 jaar.
Ook wordt in de overeenkomst opgenomen dat er in het AZC maximaal 450 opvangplaatsen zullen zijn ingericht voor permanent gebruik.

Besluitvorming
Het voorstel voor uitbreiding van het AZC en verkoop van het hoofdgebouw aan het COA staat op de agenda van de raadsadviescommissie Welzijn Sociale Zaken en Culturele Centrumprojecten van dinsdag 19 februari. Uiteindelijk zal de gemeenteraad gevraagd worden om te beslissen over dit voorstel. Wij stellen het op prijs om u middels deze brief in een vroeg stadium te informeren over dit voorstel.