Gemeente Etten-Leur

Technische toelichting verkeersmodel op 19 februari 2002, tussen 18.00 en 19.00 uur.

Bij het ontwikkelen van verkeers- en vervoersbeleid en voor het verrichten van akoestische onderzoeken maakt het gemeentebestuur van Etten-Leur, evenals andere gemeenten, provincie en rijk, gebruik van een zogeheten verkeersmodel. Het betreft daarbij een computerprogramma met behulp waarvan de hoeveelheid verkeer op de verschillende wegen binnen de gemeente in zowel de huidige als toekomstige situatie (2010) in beeld kunnen worden gebracht. Tevens kunnen optredende resultaten van alternatieven in de verkeersstructuur worden voorspeld.

In de afgelopen periode heeft het gemeentebestuur, met name naar aanleiding van het gepresenteerde (concept) gemeentelijk verkeers- en vervoersplan, diverse schriftelijke en mondelinge reacties ontvangen waaruit kan worden afgeleid dat het raadzaam is om de werking van een verkeersmodel nader toe te lichten. Daartoe wordt op dinsdag 19 februari a.s. tussen 18.00 en 19.00 uur in de Schonckzaal van het gemeentehuis (ingang via het bordes aan de zijde van de Markt) een toelichting gegeven op zaken als:


* Hoe werkt een verkeersmodel precies?

* welke gegevens worden bij de opbouw van het model gebruikt en hoe zijn die verzameld?

* het nut en noodzaak van verkeersgegevens en de wijze waarop gegevens worden verzameld en actueel worden gehouden (bijvoorbeeld via telslangen, kentekenonderzoek en snelheidscontroles)
* op welke wijze via het model varianten in de verkeersstructuur met elkaar kunnen worden vergeleken? etcetera

Hierbij nodigen wij iedereen die daarvoor belangstelling heeft uit om bij deze technische toelichting aanwezig te zijn. De toelichting wordt verzorgd door medewerkers van bureau Royal Haskoning uit Nijmegen, welk bureau verantwoordelijk is voor het leveren van de computersoftware voor het verkeersmodel.

Alhoewel op basis van inmiddels ingekomen reacties reeds goed inzichtelijk is geworden welke aspecten van het verkeersmodel nader toelichting behoeven, geven wij iedereen de gelegenheid om uiterlijk tot 6 februari a.s. per brief of per email vragen over het model bij ons in te dienen. Vragen kunnen worden ingezonden aan: gemeentehuis Etten-Leur, t.a.v. bureau Ruimtelijke Ordening, de heer P. van Dorst Postbus 10.100
4870 GA Etten-Leur
of
worden gericht aan:
Peter.vanDorst@Etten-Leur.nl

Op voorhand wijzen wij er nadrukkelijk op dat u er rekening mee dient te houden dat vanwege de beperkt beschikbare tijd niet alle gestelde vragen zullen kunnen worden beantwoord. Wij vragen daarvoor, mede namens Royal Haskoning, op voorhand begrip.
In de toelichting wordt daarom in ieder geval ingegaan op aspecten waarover de meeste vragen worden gesteld.

Tenslotte wijzen wij erop dat het uitdrukkelijk niet de bedoeling is om tijdens deze technische toelichting opnieuw op gedane voorstellen in het (concept) GVVP in te gaan en/of zeer gedetailleerd in te gaan op de uitkomsten van berekeningen zoals die inmiddels met behulp van het computermodel zijn verricht. Nogmaals, het gaat bij deze toelichting puur om een toelichting op de werking van een verkeersmodel.

Indien u naar aanleiding van deze publicatie nog nadere informatie wenst, dan kunt u daarvoor contact opnemen met de heer P. van Dorst (telefoon 076-5024341).

Burgemeester en wethouders van Etten-Leur.
De secretaris, De burgemeester,
ir. M.L.T. Dircks. drs. J.A.M. van Agt.