Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 8

ONDERGRONDS KAPITAAL
Het spanningsveld tussen cultureel erfgoed en economie

Onder en op de grond bevinden zich onze historische monumenten: prehistorische dorpen, forten, Romeinse wegen, kloosters, en historische parken. Wat gebeurt er met dit cultureel erfgoed wanneer we juist op die plekken willen bouwen? Tumult organiseert een debat op 19 februari in de Lutherse Kerk in de Hamburgerstraat.

In de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening wordt gepleit voor het trekken van heldere en onaantastbare groene contouren, voor het duidelijk zichtbaar blijven van erfgoed in het landschap. Daarnaast wordt de mogelijkheid van 'commercialisering' - lees: toeristische exploitatie - gesuggereerd. Komt het erfgoed zo alsnog onder druk te staan?
Een voorbeeld. Ten zuiden van Nieuwegein ligt het natuurgebied Het Klooster, waar deze plaats een bedrijventerrein wilde aanleggen. Na veel gepraat werd besloten om dat niet te doen, omdat in de buurt daarvan een paar onderdelen van de Hollandse Waterlinie liggen. Voorts is bekend dat uitstel van de bouwactiviteiten bij de onverwachte vondst van bodemschatten veel tijd en geld kost. Welke grenzen kunnen aan de projectontwikkelaar gesteld worden? In de Vijfde Nota is een ingreep in het cultureel erfgoed 'na afweging van belangen' toch toegestaan. Er moet van tevoren een besluit over 'compenserende maatregelen' genomen worden. Biedt dit voorschrift voldoende waarborgen?

Over deze tegenstellingen debatteren onder leiding van Ineke Herweijer, consultant: Doede Kok, gedeputeerde Provincie Utrecht, Willem Willems, hoogleraar archeologie Universiteit Leiden en directeur Rijksinspectie Archeologie, Walter de Boer, directeur Bouwfonds Fortis, en Jaap Damhof, directeur bestuur & strategie Rijkswaterstaat Utrecht.

Mede mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht