Postbus 4240 · Politie Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp · Bureau Communicatie
Telefoon (071) 5459800
Fax (071) 5459326
Afkomstig van: Jaap Nelemans
Datum: 13 februari 2002
·
na Leiden-Noord nu ook politieteam Leiden-West politiecursus
'Cursus politie voor burgers' van start in Leiden-West

In negen dinsdagavonden krijgen 15 wijkbewoners van de Leidse wijken Stevenshof en Morskwartier informatie over de organisatie en het werk van Politie Hollands Midden. Door de Cursus Politie voor Burgers wil het politieteam enerzijds de wijkbewoners een goede indruk geven van wat de politie allemaal doet voor de veiligheid en de leefbaarheid in hun wijk. Anderzijds wordt in de cursus duidelijk dat de politie het niet alleen kan. De medewerking van allerlei partners, ook buurtbewoners, is onmisbaar om daders van misdrijven aan te houden en problemen in de wijk op te lossen. De eerste cursusavond is dinsdag 19 februari.

De Cursus Politie voor Burgers is leuk en leerzaam. Dat was althans de ervaring van cursisten uit Leiden-Noord die eerder de cursus volgden. De deelnemers leren hoe de politie is georganiseerd, wat politiespecialisten zoals de mensen van de verkeersdienst of de technische recherche aan deskundigheid in huis hebben, en nog veel meer. Ook krijgen de cursisten demonstraties te zien van politiehonden en de bikers. Ze krijgen uitleg over aanhoudingstechnieken en bezoeken de centrale meldkamer van Politie Hollands Midden in Leiderdorp.

Met de cursus wil het politieteam burgers betrekken bij alle aspecten van veiligheid en leefbaarheid in hun wijk. Een deel van de cursisten is naast wijkbewoner ook actief in welzijnswerk, wijkbeheer of heeft een bestuursfunctie bij een vereniging. Bij hun werkzaamheden hebben zij straks een goed beeld van hoe de politie werkt.
Veel cursisten raken door de cursus onder de indruk van wat de politie allemaal kan en doet om misdrijven op te lossen. Maar nog belangrijker is het om criminaliteit zoveel mogelijk te voorkomen. Daarbij is samenwerken met allerlei partners in de wijk van groot belang. De verwachting is dat door de cursus de deelnemers zelf ook bereid zijn zich voor de leefbaarheid in hun buurt in te zetten.

Noot voor de redactie /

Politie Hollands Midden