Arcadis NV


BusinessUnit

Arnhem, 19 februari 2002

ARCADIS ACTIEF IN ENERGIE-NOODPROGRAMMA BRAZILIË

ARCADIS Logos, een 51% dochter van ARCADIS NV heeft drie overeenkomsten gesloten met betrekking tot energie-infrastructuur, bedoeld om electriciteit te leveren aan de Braziliaanse overheid. De overeenkomsten die voor een periode van drie jaar gelden, maken onderdeel uit van het energie-noodprogramma van Brazilië, en zijn afgesloten door verschillende consortia, waarin ARCADIS participeert voor circa 10%. Het gaat om de installatie van drie elektrische centrales en twee warmtekrachtcentrales met een totale capaciteit van 194 megawatt die voor eind juni 2002 operationeel moeten zijn. De omzet voortvloeiend uit de door ARCADIS Logos te leveren diensten, bedraagt ruim EUR 10 miljoen. Daarnaast zal ARCADIS Logos een aandeel hebben in de winst die ontstaat uit het opereren van de centrales.

In Brazilië ontstond in juni 2001 een ernstige energiecrisis doordat als gevolg van beperkte regenval de energievoorziening vanuit waterkrachtcentrales stagneerde. Daarnaast is de capaciteitstoename van de energiecentrales in de afgelopen decennia achtergebleven bij de groeiende vraag naar energie. Het energie-noodprogramma dat de Braziliaanse regering hiervoor in het leven heeft geroepen, is een van de maatregelen om de crisis te bedwingen en uitval van de stroomtoevoer te voorkomen.

In het kader van de energiecrisis heeft de Braziliaanse overheid het bedrijfsleven uitgedaagd met korte-termijn oplossingen te komen om de capaciteit snel uit te breiden. Dit heeft geresulteerd in voorstellen waarmee 2.150 megawatt extra vermogen wordt aangeboden in de vorm van stand-by warmtekrachtunits. Deze units kunnen in noodgevallen ingeschakeld worden en moeten eind juni 2002 klaar voor gebruik zijn. De energiecentrales waarin ARCADIS in consortiaverband participeert zijn COCAL TERMOELÉTRICA (21MW) en PIE-RP TERMOELÉTRICA (20 mMW), twee suiker- en alcoholproducerende units nabij São Paulo die - afhankelijk van de seizoensaanvoer - energie kunnen genereren uit resten van rietsuikerproductie en houtpulp. De derde en grootste centrale, BREITENER ENERGÉTICA (153 MW), betreft een fossiele brandstofunit in de staat Ceará, in het noordoosten van Brazilië.

Steve Blake, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor de bedrijfsonderdelen in Noord- en Zuid-Amerika zegt hierover: "Deze overeenkomsten vormen een belangrijke stimulans voor onze activiteiten op de Braziliaanse infrastructuurmarkt voor de energiesector. Ze sluiten aan op ons streven een sterke groei te realiseren in het segment infrastructuur. Voor de korte termijn betekenen deze overeenkomsten een verhoogde vraag naar onze diensten op het gebied van technisch ontwerp, milieuadvies en bouwmanagement. Verder zullen er extra opbrengsten voortvloeien uit het faciliteren van de uitbreiding van de energiecapaciteit en daarnaast kunnen we de energie die in deze units wordt geproduceerd al vanaf de start van de driejarige overeenkomst, eind juni 2002, gaan verkopen."

Antonio Rocha, directeur van de Braziliaanse ARCADIS-activiteiten zegt: "Dit project toont aan dat de geïntegreerde aanpak van ARCADIS ook in dit belangrijke marktsegment succesvol is. Wij kunnen alle diensten aanbieden die het voor de consortiumpartners mogelijk maakt om de technische aspecten en het projectmanagement bij ons onder te brengen."

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie. ARCADIS telt 8000 medewerkers, die met elkaar een jaarlijkse omzet van EUR 800 miljoen genereren. We zijn resultaatgericht, investeren voortdurend in onze kennis en vaardigheden, zodat we opdrachtgevers maximale waarde kunnen bieden in de vorm van haalbare oplossingen die bijdragen aan hun succes.