AVVV

Te weinig aandacht politiek voor groeiend personeelstekort

Verpleegkundigen en verzorgenden ontbreken in verkiezingsprogramma's

De VVD en Leefbaar Nederland spreken in hun verkiezingsprogramma niet over verpleegkundigen en verzorgenden. PvdA, CDA, GroenLinks en SP komen daarentegen met concrete voorstellen om het werken in de zorg aantrekkelijker te maken. Dit blijkt uit een toetsing van de programma's, die is uitgevoerd door de koepel van beroepsorganisaties van verpleegkundigen en verzorgenden, de AVVV.

De AVVV wil de 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden van Nederland inzicht geven in de plannen van acht prominente politieke partijen met betrekking tot de zorgsector. Daartoe heeft de Algemene Vergadering Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV) de zorgparagrafen van de verkiezingsprogramma's getoetst. Aan de hand van een aantal criteria is vastgesteld welke uitspraken de partijen doen voor verpleegkundigen en verzorgenden. De verkiezingsprogramma's van de VVD en Leefbaar Nederland spreken met geen woord over de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. GroenLinks, SP, PvdA en CDA komen wel met gerichte voorstellen om het werken in de zorg weer aantrekkelijker te maken. D66, dat in de twee paarse kabinetten de minister voor Volksgezondheid leverde, scoort relatief laag, evenals de kleine christelijke partijen.

Groeiend personeelstekort
Het is opvallend dat een aantal politieke partijen niet of nauwelijks aandacht besteedt aan de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. Het groeiende personeelstekort vormt immers één van de grootste bedreigingen voor de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg.
De AVVV biedt de politieke partijen de uitkomsten van de toetsing aan met het verzoek hierop te reageren. Aangezien het in een groot aantal gevallen om conceptverkiezingsprogramma's gaat, bestaat de mogelijkheid dat politieke partijen nog wijzigingen aanbrengen in de definitieve verkiezingsprogramma's.

Landelijk zorgdebat voor verpleging en verzorging

De uitkomsten van de toetsing zullen ook worden gebruikt voor het landelijke zorgdebat voor verpleegkundigen en verzorgenden. Dit debat, dat georganiseerd wordt door de AVVV in samenwerking met Elsevier Gezondheidszorg, het Nederlands Debat Instituut en Zorgportaal vindt plaats op 12 mei 2002, de Dag van de Verpleging. Dan zal een aantal Tweede-Kamerleden, waaronder de heer Oudkerk van de PvdA, de heer Buijs van het CDA, de heer Blok van de VVD, mevrouw Tonkens van GroenLinks en mevrouw Kant van de SP debatteren met verpleegkundigen en verzorgenden over de toekomst van de zorg. Hieraan voorafgaand zal het Nederlands Debat Instituut verpleegkundigen en verzorgenden trainen in een aantal voorrondes. Meer informatie over dit evenement is te vinden op www.avvv.nl/profsmetnstem en
http://politiek.zorgportaal.nl.

De toetsing van de verkiezingsprogramma's kunt u vinden op www.avvv.nl/profsmetnstem of http://politiek.zorgportaal.nl.

Voor de redactie, niet ter publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de AVVV, Bas Vogel, tel. 06-29 50 45 19.

19 feb 02 06:00