Kamer van Koophandel Utrecht


Persberichten: Kamer van Koophandel maakt werk van fraudebestrijding

Ondernemers die zich willen registreren in het handelsregister van de Kamer van Koophandel Utrecht moeten zich vanaf 1 maart 2002 persoonlijk melden aan de balie van de KvK met een geldig legitimatiebewijs. Daarvoor kunnen ze terecht in zowel Utrecht (Kroonstraat 50) als Veenendaal (Plesmanstraat 59).

Dit is één van de maatregelen die de Kamers van Koophandel hebben genomen om de kans op fraude met het handelsregister te voorkomen. En dat is belangrijk. Het handelsregister is immers een openbare bron van informatie die de rechtszekerheid in het zakenverkeer bevordert.

Persoonlijk melden
De aangescherpte legitimatieplicht geldt voor de registratie van personen in het handelsregister. Bijvoorbeeld als het gaat om de inschrijving in het handelsregister van een eigenaar, vennoot, gevolmachtigde of bestuurder van een onderneming. De nieuwe maatregel houdt in dat de in het register op te nemen ondernemer zich persoonlijk aan de balie van de Kamer van Koophandel moet melden met een geldig legitimatiebewijs en een recent bankafschrift of een origineel uittreksel uit het bevolkingsregister. De baliemedewerker van de Kamer van Koophandel kan op deze manier de identiteit van de in te schrijven ondernemer verifiëren. Ten opzichte van de huidige werkwijze, waarbij inschrijvingen per post plaatsvinden en kopieën van legitimatiebewijzen volstaan, wordt de controle dus aangescherpt.

Beveiligd papier
Een andere maatregel in het kader van fraudebestrijding is het nieuwe gewaarmerkte uittreksel uit het handelsregister. Een uittreksel is een weergave van de informatie uit het handelsregister. Het geeft onder andere informatie over de structuur en de verantwoordelijkheden binnen een organisatie. Bijvoorbeeld wie zijn de bestuurders en waar liggen de bevoegdheden? Veel bedrijven vragen een uittreksel uit het handelsregister aan hun klant voordat zij een zakelijke relatie aangaan.

Alle Kamers van Koophandel in Nederland maken voortaan gebruik van uittrekselpapier dat is voorzien van een aantal beveiligingskenmerken. Door deze beveiligingskenmerken is een origineel uittreksel makkelijk te onderscheiden van een kopie en dit bevordert de betrouwbaarheid van het document.

In de brochure 'Hoe weet ik of mijn klant betrouwbaar is' staat precies beschreven hoe het uittreksel op echtheid te controleren is. De brochure is verkrijgbaar bij alle vestigingen van de Kamer van Koophandel.