Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

Woensdag 20 februari 11.45-13.00 uur, Auditorium, Blauwe zaal

Andere wetenschappen
mensenrechten als wetenschap
Prof.dr. P.R. Baehr

Ruim vijftig jaar geleden werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het ging daarbij om een `gemeenschappelijk door alle volken te bereiken ideaal'. Dat dit ideaal vijftig jaar later nog lang niet bereikt is, kunnen we dagelijks via de media vernemen.

Bij schendingen van de mensenrechten denken we meestal aan gevallen van foltering, politieke gevangenen en verdwijningen. Maar ook extreme armoede, achterstanden van minderheden, censuur en het ontbreken van onderwijs vallen onder het thema mensenrechten. Het gaat dus niet alleen om politieke rechten, maar ook om economische, sociale en culturele rechten.

Wetenschappelijk onderzoek naar (schendingen van) mensenrechten kent even zovele invalshoeken. Denk aan juridische, maar ook aan bijvoorbeeld sociologische en economische thema's.

Professor Peter Baehr (politicoloog) is emeritus-hoogleraar Rechten van de Mens (Universiteit Utrecht en Leiden) en was onder andere lid van het International Executive Committee van Amnesty International.