Rembrandthuis

Het mysterie van de jonge Rembrandt
Museum het Rembrandthuis 20/2/2002 - 26/5/2002

Van 20 februari t/m 26 mei 2002 vindt in Museum het Rembrandthuis een belangrijke tentoonstelling plaats over Rembrandts vroegste werk. Het is de grootste tentoonstelling die ooit door het Rembrandthuis werd georganiseerd. Er zijn werken van Rembrandt te zien die niet eerder aan het publiek werden getoond.

Hoe de jonge Rembrandt zich in een paar jaar ontwikkelde van schildersleerling tot een kunstenaar van wereldformaat, is altijd een van de grote mysteries van de kunst geweest. Met deze belangrijke tentoonstelling tracht Museum het Rembrandthuis dit mysterie voor de eerste maal te ontrafelen. Een omvangrijk overzicht van bekende en minder bekende werken brengt Rembrandts ontwikkeling van beginnend kunstenaar tot geniaal schilder en etser volledig in beeld.

Tijdens zijn beginjaren in Leiden (1625-1631) sloeg Rembrandt voortdurend nieuwe artistieke wegen in. Zijn stijl werd al vroeg door leerlingen geïmiteerd. Daardoor is soms moeilijk te zien of schilderijen eigenhandig zijn of niet. Op de tentoonstelling wordt uitvoerig op deze problematiek ingegaan en worden de nieuwste ontdekkingen gepresenteerd.

Niet eerder waren zoveel vroege schilderijen, tekeningen en prenten van de jonge Rembrandt bijeen te zien. Zij zijn afkomstig uit musea en particuliere collecties van over de hele wereld. Vele topstukken worden voor de eerste maal aan een groot publiek getoond.

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject van het Rembrandt Research Project, Museum het Rembrandthuis en de Staatliche Museen Kassel. Tot 27 januari 2002 wordt de expositie in Kassel getoond.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Museum het Rembrandthuis (Anna Brolsma), tel. 020-5200400 of per email: museum@rembrandthuis.nl.

30112001